Lovro Krsnik i dalje čita pred Vladom

Lovro Krsnik (32) na Markov trg dolazi već dva tjedna. Tamo sat vremena, bez obzira na vremenske uvjete, na glas čita knjige koje su izbačene s popisa lektire. Do sada je pročitao “Malog princa” i “Ježevu kućicu”

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pipi je prijepodne bila u luci pozdraviti svoje prijatelje i pritom ih pozvala da se priključe njezinoj oproštajnoj večeri. Tada vikne “glazba, glazba” i onda Fridolf ponovno zasvira na harmonici.

Čitao je u nedjelju ulomke iz svoje omiljene knjige “Pipi duga čarapa” u poslijepodnevnim satima kazališni redatelj i profesor scenske umjetnosti i medijske kulture u zagrebačkoj Privatnoj umjetničkoj gimnaziji,Lovro Krsnik (32), na Markovu trgu ispred zgrade Vlade. Nezadovoljan odlukom Ministarstva obrazovanja na čelu s ministricom Blaženkom Divjak o izbacivanju nekih djela poput “Pipi duge čarape”, “Malog princa”, “Ježeve kućice”, “Dnevnik Anne Frank”, pokrenuo je inicijativu “I dalje čitam”.Na Markov trg dolazi već  2 tjedna bez obzira na vremenske uvjete i sat vremena čita naglas upravo te knjige.

Strašno sam frustriran tom odlukom i zato sam spontano došao na ovu ideju. To je moja dužnost i odgovornost kao građanina Hrvatske. Želim vratiti ljudima vjeru u čitanje.  Većini ljudi školsko razdoblje je jedini period u životu u kojem se susreću s tim nekim djelima i mislim da je zato izuzetno bitno da ona jesu dio obaveznog školskog kurikula – poručuje Lovro preko 24 sata.

foto:Ivan Buvinic/PIXSELL

Iako, kaže, radi sedam dana u tjednu po 10 do 12 sati dnevno jer trenutno radi na tri predstave i predaje u gimnaziji, svejedno nađe vremena i za ovu prosvjednu akciju.

Ovih dana sam tu pred Vladom pročitao “Malog princa” i “Ježevu kućicu”. Sad čitam “Pipi dugu čarapu” koja mi je najdraža knjiga jer je Pipi nevjerojatno hrabra i snažna djevojčica i kao dječak sam maštao da i sam imam takvu prijateljicu. To su knjige koje potiču maštu, empatiju, razumijevanje jedni prema drugima i potiče nas da budemo hrabri mijenjati svijet i da se usudimo postavljati prema stvarima s kojima nismo zadovoljni – kaže Lovro.

Svakog dana u neko doba doveze se svojim biciklom na Markov trg, da podatke policijskim službenicima koji ga već poznaju, izvadi knjigu i čita. Nitko do sada iz Vlade, pa čak niti ministrica Divjak, nisu izašli popričati s njim. Ali zato mu se  ponekad znaju pridružiti i građani.

foto: Ivan Buvinic/PIXSELL

Neki dan mi se pridružilo sedam građana, bilo je nula stupnjeva, smrznuli smo se , ali nam je bilo jako lijepo i zabavno. Puno podrške dobivam preko društvenih mreža – kaže nam Lovro koji još ne misli odustati od ove akcije pred Banskim dvorima.

Vjerujem da im ova odluka neće proći. Za promjene je potrebno vrijeme i ustrajnost. Ponekad na svojim leđima treba podnijeti dio tereta da stvari počnu ići uzlaznom putanjom. Računam da će ovo biti maraton jer ovo je tek početak – zaključuje.

_____________________INTERMEZZO_________________

Svakodnevne priče, ubojstvo i seks

_____________________________________________________

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.