Svi moji konobarski grijesi

Gorkić Taradi
Gorkić Taradi

Izjava da su konobaru svi gosti jednaki i da se prema svima jednako odnosi istinita je kao i Kolindina izjava da je ona predsjednica svih građana Republike Hrvatske. Kao što ona ima svoje VIP uzvanike i konobar ima silom prilika VIP goste, ali i svoje omiljene goste. I one vrlo neomiljene!

Naravno da se klasifikacija gostiju ne može jednako provesti za sve vrste ugostiteljskih/turističkih objekata jer je i klijentela različita.

Za primjer gosta koji zna držati do sebe i svog mišljenja o sebi uvijek navodim primjer dok sam radio u jednoj pravoj pravcatoj seoskoj krčmi. Radno vrijeme bilo mi je Bogom dano, od 5,30 ujutro do ponoći svaki drugi dan, petkom i subotom i do 2, 3 ili 4 sata ujutro. Dakle, u tu krčmu mi je svako jutro dolazila stalna klijentela na jedan kratki prije jutarnje šihte pa je tako i izvjestan gospodin koji jako drži do sebe 6 mjeseci dolazio ujutro svaki radni dan, 6 mjeseci sam ga dočekivao sa “Dobro jutro, izvolite!” i 6 mjeseci je svaki put odgovor bio “Vinjak!”. E jednog jutra nakon 6 mjeseci sam imao enormnu gužvu, prava ludnica, i kad je dotični gospodin ušao samo sam mu natočio vinjak.

“A ne”, progovorio je, “danas želim mentol!” I natočio sam mu mentol! Narednih 6 mjeseci dok sam još radio tamo i opet je svako jutro bilo “Dobro jutro, izvolite!” i narednih 6 mjeseci je svaki put odgovor bio “Vinjak!”

Pa je opet druga klijentela u kvartovskim kafićima, uvijek jedne te iste face i nakon izvjesnog vremena već znate tko će što reći  i prije nego otvori usta, a po onome što naruči znat ćete je li veče prije bio pijan, imao seks, obiteljsku svađu ili probleme na poslu.

Posebna kategorizacija gostiju je po elitnijim restoranima i hotelima. Recimo, ako imate neki par koji još nije pravo ni nogom kročio u hotel, a već je počeo s prigovorima, kritikama i primjedbama, u sobi je već imao tri toma primjedbi, a u restoranu drugo izdanje svih jada svijeta, onda znate da su to lovci na popuste. Ne razumijem zašto neki hoteli popuštaju i daju im velike popuste i masu privilegija kad bolje da te kreature više nikad ne dođu, a ionako će naokolo kenjat  negativnosti.

Ako imate par gdje jedna polovica tog para na odlasku kritizira i kritizira, a druga samo koluta očima onda znate da se radi o bračnom paru kojemu boravak nije ispao baš kako su priželjkivali, ali prvenstveno u krevetu, nešto negdje nije klapalo, valjda klip nije bio dovoljno podmazan.

Donirajte Udrugu Mlada pera
A ako imate nekoga tko tek nakon mjesec dana napiše recenziju o tome kako mu/joj se nije svidjela boja travnjaka, materijal posteljine, miris sapuna, pločice na bazenu, cipele od recepcionarke i boja kose konobara, vrsta tanjura u kojem je poslužena hrana i kvaliteta papira na kojem je bio isprintan račun, onda znate da je to prije mjesec dana bila samo ljubavnička afera koju je nakon mjesec dana druga strana očito prekinula.

A zapravo, o bilo kojoj vrsta ugostiteljskog / turističkog objekta da se radi, najbolje prolaze i najomiljeniji gosti su jednostavni i neposredni gosti, koji ne glumataju, koji se ne prenemažu, koji ne naručuju kao da će svaki čas izdahnuti i koji su svjesni da su kupili hranu, piće i uslugu, a nisu postali vlasnici konobara te da njihovo dijete nije diktator koji smije zaprljati i uništiti cijeli restoran i da ni najmanje nije slatko kad konobar stoji pola sata kraj stola dok se njihovo  dijete krevelji tobože razmišljajući koji sok će naručiti! Nemojte misliti da se omiljeni gost postaje davanjem tringelda, nisu konobari kurve, omiljen gost se postaje ljubaznim i jednostavnim ponašanjem, uvažavanjem gužve u restoranu i smislenim naručivanjem. Tringeld je samo pokazatelj da cijenite konobarovu uslugu i trud za što uspješniju realizaciju vaše narudžbe. Omiljenim gostima će konobar maksimalno izlaziti u susret s posebnim zahtjevima, dapače, sam će nuditi neke verzije van jelovnika.

Dakle, dragi gosti, svi ste nam jednako važni, samo što će omiljeni biti usluženi prije, brže i s bonus ponudom pa prosudite tko je onda među vama VIP!

A što se tiče grijeha iz naslova, to je bilo samo da vas privučem da pročitate članak, jer pravi konobar nije vrhunski profesionalac, pravi konobar je onaj koji daje bonus ponudu gostu koji ne viče na sav glas da je netko i nešto!

_____________________INTERMEZZO_________________

Donirajte Udrugu Mlada pera

_____________________________________________________

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.