Kako postati klaun?

Gorkić Taradi
Gorkić Taradi

Kako zamišljate klauna? Kao onog našminkanog tipa s perikom, prevelikom odjećom i cipelama koji maše rukama i pokušava vas nasmijati? Da, to bi djelomično moglo biti točno.

Jer onakvi, s pramenovima šarene kose, nacrtanim osmjehom i komično velikim cipelama, klaunovi su simbol dobrog provoda osim za one koji se vidjevši ih osjećaju nelagodno i čak osjećaju strah.
Stoga se u  podosta horror filmova, ali i psiholoških trillera pojavljuju klaunovi sociopati, ubojice, uglavnom negativci.

Postoje i klaunovi koji nisu cifrasto obučeni, ali se cifrasto ponašaju. Podosta ih ima i u Hrvatskoj. Njihova je karakteristika što svojim djelovanjem ponekad izazivaju simpatije iako posljedice njihovog djelovanja mogu biti vrlo štetne i opasne. Naime, vole se igrati sa stvarima u koje se ne razumiju, a prodaju maglu da su u njima tate-mate.

Ima tako jedan klaun umjetničkog imena Krstek Prstek koji se voli igrati avionima, ali ne novima, već obavezno to moraju starinski modeli. Naravno, jedino on ih može vidjeti i onda maše rukama po zraku i ide brrrrrrr brrrrrrrrrrr zamišljajući kako ti avijončeki lete po nebu. Njega se morate paziti jer on voli plakati ako mu ne date da se igra aviončićima.

Ajde, budite iskreni, jeste se ikad kao dijete igrali doktora? Jeste naravno, ali kao dijete! Ima jedan klaun umjetničkog imena Pernati koji se kao odrasli voli igrati doktora. Ne bi ni to bilo toliko čudno (pa ima onih nekih stričeka koji se vole igrati doktora, ali da medicinske sestre njih pregledavaju) da se ne voli puno, jako puno igrati sam sa sobom i pregledavati sebe pred ogledalom.

Ne smijemo zaboraviti ni klauna Njonjeka. On se voli strašno gurati u rupe, ali ne bilo koje rupe, samo one koje može dobro pročačkati svojom novom bradom.

Da smo poznata zemlja klaunova dokaz je što se kod nas dolazi igrati i europski klaunovi. Ima jedan klaun Prlenky kojemu je život klauna u Hrvatskoj toliko godio da je proširio obujam struka nekoliko puta pa više nije morao stavljati umjetne trbuhe.

E sad vi mislite kako su samo muški klaunovi što uopće nije točno. Ima nekoliko zapaženih ženskih klaunica, recimo Plava Koly koja vas sve voli! Ne zna se točno što ona radi, ali nikada ne znate otkuda će istrčati i kome će utrčati!

Klaunovi imaju čak i svoje zajednice u koje se udružuju, recimo: Nasmij se, pokrali smo te!, Nema toliko glasača koliko mi imamo uhljeba!, Temelj vjere i praznog džepa, Tko tebe istinom, ti njega otkazom! ili pak Piši, riši, ali znaj, istinu mi ne crtaj!

Naravno da se međusobno dogovaraju gdje će tko nastupati. To mjesto dogovaranja  zove se Nabor sreće, jer se tu takmiče tko će nabrati više sreće.

A posebno vole jednu igru, zove se Izbori. U toj igri svi zajedno startaju, a ako ne dođu u cilj onako kako su se prije dogovorili, onda se malo posuđuju igrači, na godinu-dvije, baš kao i u nogometu. Sve je to ipak samo sport, jedino što klaunovima nitko ne daje ni žute ni crvene kartone, bez obzira zadovoljni njihovom predstavom ili ne. A oni se ne bune sve dok imaju kome izvoditi predstave i dok ima onih koji te predstave plaćaju, dobrovoljno ili prisilno.

*************

Čekaj malo, vi ste mislili da ću vam stvarno reći kako postati klaun i da će ovo biti ozbiljan i pametan tekst o tome? Pa klaun i ozbiljno ne mogu biti ni u istoj rečenici, a kamoli u istom tekstu! Pa valjda ste već naučili da je jedino važno puno pričati, a ništa ne reći:)

_____________________INTERMEZZO_________________

Donirajte Udrugu Mlada pera

_____________________________________________________

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.