Brazilski predsjednik želi iskrčiti prašume Amazone i dati korporacijama da grade nebodere

Novi brazilski predsjednik Jair Balsonaro tijekom predizborne kampanje šokirao je svijet svojim stavovima, a kako stvari stoje – poslije pobjede odlučio ih je i ispunjavati, prenosi Nexus svjetlost sa Survival Internationala

Donirajte Udrugu Mlada pera
Iako su brojni komentatori njegove izjave o dovođenju korporacija, krčenju prašuma, prisilnom pokrštavanju Indijanaca i izgradnji nebodera uz Amazonu smatrali humorom nalik ispadima Donalda Trumpa, prvi potezi idu upravo u tom smjeru. Da bi dobio pravo na indijansku zemlju morao je nekako ukinuti tradiciju autonomije FUNAI-ja tj. Ureda za indijanska pitanja. To je unatoč brojnim upozorenjima iz vlastite stranke, oporbe i međunarodne zajednice i učinio, stavivši Ured pod ingerenciju ministarstva poljoprivrede, odnosno, najljućeg neprijatelja indijanske autonomije.

Ministrica Tereza Cristina godinama popularnost u gradovima bazira na protivljenju indijanskom pravu na zemlju na način da proširuje urbana područja na ruralni i indijanski sektor. Ovom odlukom automatski dobiva pravo na indijanska pitanja, bez da taktički odrađuje prljavu igru.

„Nema dvojbe o tome da je riječ o bespresedanskom napadu na prava i tradiciju indijanskih plemena, a još teže zvuče predsjednički planovi o urbanizaciji amazonske obale narednih desetljeća.“

 

Ekocid i genocid

I to tako da će zemlju prodavati korporacijama, po povlaštenim cijenama. Mnogi sumnjaju i u korupciju, ne samo u potencijalni genocid i ekocid. Zanimljivo je i da se nijedna prozvana korporacija nije odlučila odgovoriti na otvoreni poziv.

Stanovnici velikih gradova glasaju za takve ideje zato što vjeruju da financiraju takav indijanski način života bez povratnih benefita.

„Ključan je, međutim, protuargument ipak uloga amazonske prašume kao ‘pluća svijeta’, u čemu građani nikako ne mogu nadmašiti Indijance.“

Aruaci, Baniwe i Apurine već su uputili otvoreno pismo javnosti. “Nećemo dopustiti da nas vlada ili bilo tko drugi izbriše s lica zemlje. Naša zemlja ključna je u održavanju bioraznolikosti. Nama kao ljudskim bićima kola ista krv kao i vama, gospodine Predsjedniče, svi se mi rađamo i odrastamo… A i umiremo, i to na našoj svetoj zemlji, baš kao i svatko drugi na Zemlji. Otvoreni smo za dijalog, no isto smo tako otvoreni za samoobranu.”

Dobili su podršku političara, pa je prva istupila Sonia Guajajara koja je najavila otpor i reakciju. APIB kao krovna indijanska organizacija također najavljuje da se neće povući, ‘makar i vladu morali srušiti’. Međunarodne organizacije priključile su se u solidarnosti. Balsonaro nije odgovorio, stoga je moguće da će samo započeti s realizacijom planova. U tom slučaju Amazonu očekuje kaos.

_____________________INTERMEZZO_________________

Donirajte Udrugu Mlada pera

_____________________________________________________

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.