Konobari, kuhari…ocijenite svoje poslodavce

Gorkić Taradi
Gorkić Taradi

Razgovarao sam jučer s frendom pa priča kako je došao na posao dobre volje (kako uglavnom i dolazi), a to su naravno osjetili i gosti. I onda je u međuvremenu sjela plaća na tekući račun, a on komentira: bolje da nije! Već šesti mjesec za redom manja i kad je vidio platnu listu sav entuzijazam je netragom nestao, a dobra volja potonula do Marijanske brazde. I onda ironično doda kako će mu možda pola od toga što su mu uzeli dati velikodušno kao Božićnicu. Pukne mu film i da otkaz. Pa konobar je, deficitarno zanimanje, zašto da ga netko zajebava i briše pod s njime kad ima onih koji konobara pošteno plaćaju? 

Ne razumije logiku tih poslodavaca: dobar konobar je vrijedan konobar, dobar kuhar je vrijedan kuhar. Zašto takvim profesionalcima odbijaju dati pristojnu plaću nego ih plaćaju ispod svakog prosjeka, i državnog i radničkog, a traže sve i još stepenicu-dvije iznad toga sve!?

Donirajte Udrugu Mlada pera

Koje su sumnjive kvalitete ti Manageri kad smatraju da im je jeftinije raditi prvo s nedovoljno radne snage, a drugo sa stalnim mijenjanjem osoblja koje u biti, pa bilo doista profesionalno ili ne, kreće ispočetka, ponovo nova osoba počinje učiti osobnosti tog novog radnog mjesta, tog restorana, kafića, hotela, konobe… Jesu li ti Manageri uopće sposobni izračunati da im je manjak prihoda zbog stalnog mijenjanja personala (ako uopće uspiju naći novi) ohoho veći nego da su onom prvom, dobrom, odanom do sloma živaca dali povišicu. Dakle ne samo da mu ne smanjuju plaću, tu plaću koja je ispod prosjeka, nego daju pristojnu plaću kakvo to zahtjevno zvanje konobara i kuhara zaslužuje. Da odmah raščistimo, oni klinci što nigdje ne uspiju naći posao pa idu u konobare jer misle da je konobarstvo odnijeti kavu i naplatiti je, to ni u šali nećemo nazivati konobarima.
I sad ja razmišljam da na ovom portalu otvorim posredničku kategoriju: poslodavci u ugostiteljstvu koji plaćaju pošteno i oni suprotni. Dakle, smatrate li da je vaš poslodavac korektan prema vama, plaća vam prekovremene, noćne, praznike, nedjelje, imate barem 4 dana mjesečno slobodno, plaća je na vrijeme, dobijete barem košulju i/ili hlače, cipele, želite pohvaliti svog poslodavca, pišite nam!

Smatrate da vas vaš poslodavac iskorištava, ne plaća ništa osim osnovice, a  i tu radi preraspodjelu na vašu štetu, godišnji si zapravo morate odraditi, smatra vas otiračem osobnim i za goste, pišite nam.

Objave idu anonimno, ali ako želite nekog prozvati morate dati neki dokaz o tome koji ostaje poznat uredništvu.

Radi se rang lista, vaši prijedlozi idu na listu, pohvaljeni kreću sa +10 bodova, kritizirani kreću sa -10 bodova na listi, a dalje čitatelji glasanjem daju ili oduzimaju bodove. Naravno, pratit će se IP adrese kod glasovanja da ne bi neki loš poslodavac sebi nabijao pozitivne bodove. No sve ovisi o vama: konobari/ce, kuhari/ce, sobari/ce, recepcionari/ke i svi ostali u ugostiteljstvu/turizmu, želite li progovoriti, želite li da vaše zanimanje postane ono što bi i moralo biti: cijenjeno i poštovano. Vi ste oni koji činite neki ugostiteljski objekt uspješnim, ne gazde, ne poslodavci! Nema li nekog Managera, to se možda neće primijetiti i mjesec dana, nema li nekog od nas, to se primjećuje odmah! 

Dakle, čekam vaše glasove, prijedloge!

_____________________INTERMEZZO_________________

Donirajte Udrugu Mlada pera

_____________________________________________________

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.