Ministarstvo bez novca za odlazak matematičara na natjecanja

Već pet godina zaredom hrvatski natjecatelji osvajaju zlato na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi, a ekipno je Hrvatska ove godine osvojila drugo mjesto.

Pripremu učenika i organizaciju puta na međunarodna matematička natjecanja, poput ovoga, tradicionalčko odrađuje Hrvatsko matematičko društvo, uz financijsku potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Ove godine, službenom odlukom ministrice Blaženke Divjak, temeljem prijedloga Povjerenstva za provedbu natječaja, HMD je ostao bez financijske potpore za međunarodna natjecanja, piše Jutarnji list.

Donirajte Udrugu Mlada pera
Ministarstvo obrazovanja jednom godišnje raspisuje natječaj kojim projektima udruga dodjeljuje sredstva, ove godine u ukupnom iznosu od oko 7,685 milijuna kuna. Na listi projekata koji su dobili potporu, za ovu školsku godinu, je ukupno 60 projekata različitih udruga.

U HMD-u smatraju da odluka o nefinanciranju njihova projekta ugrožava godinama pomno građeni sustav priprema i natjecanja matematičara koji su, kažu, na ponos cijeloj Hrvatskoj. Zbog toga su na odluku ministrice podnijeli progovor.

U Ministarstvu objašnjavaju da je razlog što je HMD ostao bez financijske potpore za pripreme – nedostatak sredstava iz prihoda od igara na sreću, od kojih se financira natječaj.

“Na natječaj se prijavilo mnogo kvalitetnih projekata, međutim, s obzirom na ograničena sredstva bilo ih je nemoguće sve financirati. Ipak, do kraja godine očekuje se financiranje dodatnih projekata, ovisno o priljevu lutrijskih sredstava, te je projekt udruge koju spominjete u upitu zasigurno jedan od njih”, kažu u odgovoru Ministarstva Jutarnjem listu.

_____________________INTERMEZZO_________________

Donirajte Udrugu Mlada pera

_____________________________________________________

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.