Kad HRT kontrolori zastrašuju studentice

Gorkić Taradi
Gorkić Taradi

Priča se odigravala u Zagrebu, no po saznanjima, ne odigrava se samo u Zagrebu i definitivno nije usamljen slučaj!

Studentici, podstanarki u Zagrebu, dolazi na vrata HRT kontrolor. Kasnijim odgovorom iz HRT-a saznaje se da mu je ime Saša Tarlaković iako nije traženo njegovo ime. Nema prepreke da mu ime objavim javno, pa i dužnicima se imena objavljuju javno.

Studentica ga ne pušta u stan i na upit da li posjeduje TV prijemnik odgovara da ne. Zatim je kontrolor pita da li ima laptop na što ona odgovara da ima, no ne stigne mu objasniti da je laptop od oca koji je posudila za potrebe faksa i za koji otac već plaća HRT pretplatu i to redovito. Kontrolor joj priđe korak bliže (a sve se odigrava na zadnjem katu i studentica je sama) što je bio prvi uzrok straha: nepoznat muškarac joj je prišao i počeo prijetiti sudom, neugodnostima koje joj može izazvati i poručuje joj neka si ne natovaruje nevolje na vrat. Sasvim prestrašena studentica brže bolje, sva u šoku, potpisuje što joj je gurnuto u ruke i žuri zatvoriti vrata i vratiti se u sigurnost stana.

Donirajte Udrugu Mlada pera
Nakon par dana već joj dolazi račun za HRT pretplatu o čemu naravno obavještava oca koji odmah traži pomoć i savjet. Šalje prigovor na službeni email i žali se na kontrolora i upozorava da on već plaća HRT pretplatu za taj laptop. Iz HRT-a dolazi pisani odgovor da je sve po zakonu i treba platiti račun. O ponašanju kontrolora ni riječi.

Zatim otac zove nadležnu službu HRT-a gdje prvo muški glas odgovara da on radi još dvije minute, odnosno da se “tako i tako neće ništa riješiti” (bez da je uopće čuo o čemu se radi) i prebacuje poziv na drugi broj. Javlja se ženski glas, sasluša o čemu se radi i odgovara: ona potencijalno može gledati na laptopu HRT i započne arogantnu i bezobraznu tiradu da treba plaćati, da je HRT pretplata zakonita itd. Otac već iznerviran, odgovara: Ako moja kćer može potencijalno gledati HRT jer ima laptop i kontrolor ju je mogao potencijalno silovati jer je muškarac! Tu je uslijedila prava lavina neljubaznih izjava žene na telefonu i otac je zatraži ime i prezime što mu ona odbija dati uz pozivanje na Zakon o zaštiti osobnih podataka. Otac upita tko je njegovu kćer zaštitio tim zakonom no operaterka je jednostavno poklopila slušalicu!

Sada otac traži savjet od MUP-a RH da li je kontrolor smio zastrašivati kćerku, traži savjet od Službe za zaštitu potrošača pri Ministarstvu gospodarstva i ponovo šalje prigovor emailom službi HRT-a.

Iz MUP-a odgovaraju  da članak 139 stav 1 Kaznenog zakona navodi da kazneno djelo prijetnje čini onaj tko nekome prijeti kakvim zlom da bi ga ustrašio ili uznemirio i progoni se privatnom tužbom. Znači tužba bi bila apsolutno opravdana.

Iz Službe za zaštitu potrošača objašnjavaju Zakon o HRT-u, no u oči upada jedna rečenica: “Razumijem da su inkasatori HRT-a izuzetno neugodni i uporni te predlažem da o neprihvatljivom ponašanju pisanim putem obavijestite HRT.”

Očito je bilo već takvih prijava! I zašto nitko nadležan ne poduzima ništa? Zato što je HRT privatna igračka HDZ-a koji i ovom pretplatom muze od naroda novac da financira sve svoje uhljebe!

A najzanimljivija rečenica je u novom odgovoru HRT-a: “Kontrolor je postupao po naputcima o radu”. Znači, kontrolori dobivaju naputke da zastrašuju i prijete!

Sad slijedi pitanje zašto ne odjavi TV pretplatu? Zato što je HDZ dozvolio HRT-u da sam napiše pravila igre o kontroli samog sebe pa oni tako napisali da se pretplata može otkazati samo i jedino preko formulara koji su oni sastavili, a potpisivanjem tog formulara dozvoljavate kontroloru HRT-a da vam uđe u stan! Morao bih biti teški psihički bolesnik da sam otvorim vrata da mi smrad uđe u stan!

A ovaj narod? Šuti i plaća pretplatu HRT-u, odnosno financira uhljebe, parazite koji ga zbog tog još i ponižavaju i vrijeđaju! No ipak, evo vam jedan dobronamjeran savjet: kad vam kontrolor HRT-a pozvoni na vrata, ne samo da vam ne smije ući u stan nego uopće ne morate razgovarati s njim, a još manje mu nešto potpisati. Jednostavno mu zalupite vrata pred nosom!

_____________________INTERMEZZO_________________

Donirajte Udrugu Mlada pera

_____________________________________________________

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.