Ovo je moja cijena

Gorkić Taradi
Gorkić Taradi

Otkako sam se počeo motati oko politike svi mi govore da su svi političari pokvareni i da se oni ne žele baviti politikom pa onda upravo zbog te politike odlaze iz Hrvatske. Ima također ona jedna stara, čak mi se čini komunistička izreka koja kaže: svjesno ne baviti se politikom također je politika. Također postoji jedna stara izreka (mislim da je ta kršćanska) koja kaže da svatko ima svoju cijenu.

Zato vam ostaju dvije mogućnosti:

  • da ne kažete da se bavite politikom nego preformulirate to u da ste društveno aktivni,
  • ili stvarno odredite svoju cijenu.

Zapravo se čini da je najpoštenije odrediti svoju cijenu. Naravno, sredstvo plaćanja nije uvijek novac, bez obzira radi li se o hrvatskim kunama, američkim dolarima, eurima ili polugama zlata. Cijena se može odrediti i drugim odnosima.

Tako je recimo u glavnom gradu Milanovcu popularna cijena zapošljavanje u Milanovac Holdingu. Znači prijeđete u stranku koja dela 365 dana i dobijete lijep i dobro plaćen posao u Milanovac Holdingu, na neodređeno i bez probnog rada s nula obaveza. Ili u Milanovačkom električnom tramvaju ili nekoj takvoj firmi gdje nema više posla za podijeliti, ali ima para da se dijele.

U drugoj pa stranci, HrvaCkoj Kantri Stranci koja ima još par članova, ali cijele familije rade u firmi zvanoj HrvaCka Elektra Privređuje (za njih) nezaposleni se samo presele u to svoje gnijezdo.

Donirajte Udrugu Mlada pera
Ne samo nezaposleni nego i prebjezi. Upravo traje jesenska  prijelazna sezona. Pa recimo vi svoju njegovanu ručicu prodate za gubitak spisa iz raznih ladica raznih institucija koje vrijedno i čedno rade svoj posao.

Ili odete malo za veleposlanika ili predsjednika neke agencije, po potrebi se i osnuje agencija ako imate baš jako lijepu ručicu (ne onu u sredini, za kočenje, mada, nikad se ne zna!).

Ako imate jako puno para, a želite da imate još više para, po potrebi se smisli neki zakon. Zato je u Hrvatskoj umjetnost jako cijenjena jer treba biti kreativan u smišljanju naziva tih agencija, zakona, pa agencija, pa zakona, pa zakonskih agencija, pa agencija za zakone i tako to u krug.

Pa kad tako svi imaju svoju cijenu, a ja evo otvoreno priznajem da sam se počeo vrtjeti oko politike, odlučio sam da je red da i ja odredim svoju cijenu. No prije nego je objavim, već vidim kako svi grakćete pa nisi u stranci, pa nisi u Saboru niti si nekakav vijećnik, a kamoli da imaš para. To je sve istina, ali tko kaže da to jednog dana neće biti? Zato je dobro biti pripremljen i imati već pripremljenu cijenu.

Dakle, moja cijena je:

  • država bez ovrha
  • država bez mita i korupcije
  • doista socijalna država, ali za one kojima je doista neophodno potrebna socijalna pomoć
  • država bez uhljeba
  • država gdje si primljen na specijalistički pregled danas, a ne da te za 3 godine Facebook podsjeti “naručeni ste prije tri godine na današnji dan”
  • država s Ustavom i zakonima koji vrijede za sve
  • država gdje su pripadnici nacionalnih manjina u prvom redu građani ove države
  • država gdje su građani bilo koje i bilo kakve manjine u prvom redu građani ove države
  • država gdje su pravi branitelji na istoj liniji sa svojim sugrađanima, a drugi branitelji niti ne postoje, a pogotovo ne s druge strane linije
  • država gdje obitelj bilo koje vjere neometano moli ne namećući svoje molitve drugima u krivo vrijeme na krivom mjestu
  • država gdje vrijeme putovanja vlakom nije jednako vremenu putovanja biciklom
  • država gdje će se povijesti sjećati, ali ne u njoj i živjeti
  • država gdje će seljak biti cijenjen jednako kao i radnik koji pak će biti rame uz rame sa svakim zvanjem i zanimanjem, jer svakoj normalnoj državi trebaju i seljaci i radnici i učitelji i trgovci i medicinske sestre i inženjeri i doktori i akademici i slikari i pisci i umirovljenici, pa čak i bankarski i šalterski službenici
  • država gdje će se cijeniti šuma, voda, zrak
  • država gdje će učitelji i roditelji surađivati, a učenici biti učenici, a ne manekeni socijalnog statusa i odraz društvenog položaja svojih roditelja
  • ovdje dalje ide ono što ti, čitatelju, želiš, jer moja cijena je i da se tvoja želja ispuni

Mislite da sam preskup? Pa nije li to ono o čemu svi pričate svaki dan? Nije li to ono što želi čak i onaj svaki treći birač koji na svakim izborima glasa upravo protiv toga?
Ne, nije ljestvica previsoko postavljena jer upravo ste i vi svi priznali da želite to! Pa u čemu je onda problem? Sve što trebate napraviti da preskočite tu ljestvicu je da se počnete baviti politikom, ali sa svojim cjenikom. Do sada ste se bavili politikom plaćajući krivu cijenu krivih ljudi!

_____________________INTERMEZZO_________________

Donirajte Udrugu Mlada pera

_____________________________________________________

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.