Novi natječaj udruge Mlada pera: Vitezovi Proljetne livade

Osnovnoškolci, nakon projekta Različitost kojeg ste odlično odradili, još jedan projekt samo za vas. No ovaj put ćemo od vas zatražiti malo timskog rada: nema individualnog nastupa, nego samo literarni rad timova koji se sastoje od jednog učenika višeg razreda i jednog učenika nižeg razreda, a svi zajedno ćemo napraviti jednu slikovnicu o vitezovima Proljetne livade.

Tko su vitezovi Proljetne livade? To su dječak Filip, (izumrla) dodo ptica Picek, (izumrli) baiji delfin Benđi i vrtni patuljak Vanček. Kroz svoje avanture oni nastoje djeci približiti prirodu i na šaljiv način neke po prvi puta u njihovom životu susresti s nekim pojmovima kao recimo Down sindrom, haiku poezija, različitost ljudi itd. Vi ćete trebati napisati jednu kratku priču/dogodovštinu jednog, dvoje, troje ili sve četvero vitezova, likovna ilustracija dozvoljena. Uvodne priče daje vam udruga  i možete ih naći na ovom linku, gdje će biti objavljene i sve prispjele priče, a na vama je zadatak da osmislite nove avanture. Najmaštovitije priče (broj nije fiksno određen) bit će objavljene u slikovnici koja će biti namijenjena prvenstveno djeci vrtićke dobi i osnovnoškolcima nižih razreda. Organizirat će se čitanja priča po vrtićima, školama i knjižnicama.

Natječaj ima za cilj, osim poticanja mašte i kreativnosti te razvijanja literarnih vještina i poticanje na istraživanje o nepoznatim pojmovima za djecu.
Vrijednost projekta Vitezovi proljetne livade leži u timskom radu koji se od učenika traži. Povezivanje djece starije i mlađe dobi korisno je objema skupinama. Starija djeca prenose svoja znanja te potiču i usmjeravaju mlađu skupinu te time uče kako biti mentor, kako se brinuti za mlađe od sebe i kako uspješno izvesti projekt do kraja, a mlađa skupina dobiva znanje od starije skupine. Djecu se dovodi u situaciju u kojoj će se veći dio života nalaziti, a s kojom se u toj životnoj dobi još nisu susretala, a to je heterogena radna skupina. I zato je ovaj projekt bitan. Osim same kreativnosti od djece se očekuje i inovativnost, odnosno razmišljanje na nov način za koji dosad nisu imali priliku. A kada se gleda u širem smislu cijela zajednica, dolazi se do toga da se djecu priprema na ravnopravno sudjelovanje u zajednici i uči timskom radu u različitim skupinama.

PREPORUKA:  Vrtići, škole, knjižnice, udruge - želite li slikovnicu Vitezovi Proljetne livade?

PRAVILA NATJEČAJA ZA PROJEKT “VITEZOVI PROLJETNE LIVADE”

  1. Organizator projekta je udruga Mlada pera. Unutar projekta raspisuje se natječaj za najkreativniji i najpoučniji literarni rad na zadanu temu.
  2. Na natječaju mogu sudjelovati svi osnovnoškolci  Republike Hrvatske, obavezno u timu učenik višeg razreda (5.,6.,7. i 8. razred) + učenik nižeg razreda (1., 2., 3. i 4. razred). U školama koje imaju samo 1.- 4. razreda tim mora biti od jednog učenika iz 1. ili 2. razreda i jednog  iz 3. ili 4. razreda.
  3. Svi pristigli radovi bit će objavljeni na portalu Top generacija u posebnoj kategoriji. U izbor ulaze svi radovi pristigli na natječaj u periodu 01.10.2018. – 31.01.2019. godine. Nema ograničenog broja radova po autoru.
  4. Žiri čine članovi udruge Mlada pera, jer su oni i osnovali udrugu s namjerom širenja i objavljivanja dječjih literarnih radova te vanjski stručni suradnik.
  5. Radovi se šalju obavezno emailom u doc. ili docx. formatu na email adresu top_generacija@medjimurje.info uz obavezan predmet: Za natječaj Vitezovi Proljetne livade. Uz radove obavezno priložiti potpisanu Suglasnost roditelja za objavu dječjeg literarnog uratka. Suglasnost isprintati i potpisanu od strane roditelja  poslati poštom na
PREPORUKA:  Novi literarni natječaj za djecu i roditelje: Koja je dobitna kombinacija?

Udruga Mlada pera
Travnik 14
40000 Čakovec

ili  potpisanu skenirati i zajedno s radom poslati na top_generacija@medjimurje.info . Ukoliko se šalje više radova i u različitim terminima, dovoljna je jedna suglasnost.

Radovi će biti objavljeni s imenom i prezimenom autora/ice, razredom i školom.

Radovi mogu biti popraćeni vlastitim autorskim fotografijama ili ilustracijama kao i fotografijama i ilustracijama prijatelja ili rođaka uz njihovu dozvolu. Udruga ne odgovara  za eventualnu povredu autorskih prava nad fotografijama ili ilustracijama.

  1. Najbolji autori za prva tri mjesta dobit će plakete i priznanja udruge Mlada pera te nagrade sponzora.
  2. Objava najboljih radova bit će u roku 30 dana od završetka natječaja na službenoj stranici udruge Mlada pera.
  3. Organizator zadržava pravo u bilo kojem trenutku diskvalificirati sudionike za vrijeme trajanja natječaja, u sljedećim slučajevima:

– ako sudionik prekrši ova pravila,

– ako tekst sudionika nije u skladu s temom Natječaja,

– ako je ponašanje i rad sudionika uvredljivog ili vulgarnog sadržaja.

9. Udruga Mlada pera zadržava pravo poništiti natječaj bez posebnog obrazloženja, do trenutka javne objave rezultata na web stranici udruge.

PREPORUKA:  Vrtići, škole, knjižnice, udruge - želite li slikovnicu Vitezovi Proljetne livade?

Prijavom na natječaj slažete sa da je objava Vaših podataka u skladu sa  Zakonom o zaštiti osobnih podataka (GDPR).

_____________________INTERMEZZO_________________

Donirajte udrugu Mlada pera

_____________________________________________________

Odgovori