Na planini iznad Makarske rivijere pojavila se nova vrsta zmije!

Ljubitelji prirode i planine Biokovo, oprez i to veliki oprez, jer ove godine je jako puno poskoka na Biokovu. S ovim upozorenjem upoznao nas je poznati ljubitelj te planineIvica Buljubašić iz Zagvozda.

Donirajte Udrugu Mlada pera
– Kako sam skoro pa svaki dan na Biokovu, a vrijeme je izuzetno lijepo i toplo, tako susrećem i mnoge ljubitelje planine u šetnji i planinarenju, i moram im skrenuti pozornost na jednu pojavu koja je i mene iznenadila – kazao nam je Ivica Buljubašić i obrazložio:
– Znam da se vrijeme mijenja, da to nije kao što je nekada bilo, pa se tako i životinje prilagođavaju tom vremenu. Vidite, skoro je polovica desetog mjeseca i umjesto da su zmije već u svojim podzemnim staništima, one su vrlo aktivne u prirodi, jer im je vrlo toplo.

Veliki je broj poskoka, to moram naglasiti, jer sam ih osobno vidio, ponajviše u grmovima divljega šipka, u niskom raslinju, ali i na stablima. Ono što mi je prije par dana rekao mladi bračni par, te mi kao dokaz poslao i fotografiju, je jedna novavrsta zmije. Ima sve vanjske karakteristike poskoka, osim onoga poznatog roščića na glavi, ali je zato poprilično velika, sigurno nešto duža od 1 metar i 15 centimetara.

Proučavajući literaturu došao sam do saznanja da upravo takva vrsta obitava na jednom grčkom otoku. Ipak bih to ispitivanje prepustio struci. No, ono što želim istaknuti je upozoriti ljubitelje prirode, a posebno berače divljega šipka i ljekovitih trava, da budu vrlo oprezni, jer vjerujte, poskoka sam susreo i na visini većoj od 1600 metara, što je također nesvakidašnja pojava – riječi su Ivice Buljubašića, koji je Slobodnoj Dalmaciji i proslijedio fotografiju zmije.

_____________________INTERMEZZO_________________

Donirajte Udrugu Mlada pera

_____________________________________________________

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.