Briljantno: aparat koji stvara vodu iz zraka

Novi uređaj, koji se može smjestiti u transportni kontejner, koristi čistu energiju za proizvodnju pitke vode. Uređaj vodu stvara gotovo trenutno, a kontejner se može postaviti bilo gdje, od krova neke zgrade do pustinje ili opustošenog kraja. Uređaj, koji je izradio Skysource/Skywater Alliance, upravo je dobio nagradu od 1,5 milijuna dolara od neprofitne organizacije XPrize, u kategoriji “obilje vode”. XPrize se inače bavi nagrađivanjem tehnologija koje unaprjeđuju čovječanstvo.

Natjecanje, koje je lansirano 2016. godine, traži dizajnere i inženjere da razviju uređaj koji će moći izvući oko 2000 litara vode dnevno iz atmosfere, što je dovoljno za dnevne potrebe stotinjak ljudi. Uređaj bi također trebao koristiti “čistu energiju”, odnosno energiju dobivenu iz obnovljivih izvora energije, a njegovi troškovi ne bi smjeli premašivati 0,02 dolara po litri.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

WE DID IT!!!! After 72 hours with our noses to the grindstone, we reached our goal of making 2000 liters of water from air in 24 contiguous hours using only renewable energy at a cost of less than 2 cents a liter. A million heartfelt thank you’s to our friends and partners at Skywater® Atmospheric Water Generator and ALL Power Labs. YOU GUYS ROCK!!!! Without you and your innovative and cutting edge clean technologies, this never could have been possible. Thank you XPRIZE, Tata Group Australian Government Department of Foreign Affairs and Trade for this incredible opportunity. We are honored to have been chosen to rise to your challenge. #skywater300 #allpowerlabs #XPRIZE #WaterAbundanceXPRIZE #WaterAbundance #AustralianAid #water #waterfromthinair #waterforall #cleanwater #precipitatingchange #asipoffreshair #skysource #skysourcewater #davidhertzarchitects #studioofenvironmentalarchitecture https://water.xprize.org/

Objavu dijeli Skysource Water (@skysourcewater)

NUSPROIZVOD JE GNOJIVO ZA BILJKE

Donirajte Udrugu Mlada pera
Novi, nagrađeni sustav imena WEDEW (“wood-to-energy deployed water”) stvoren je kao kombinacija dva postojeća sustava. Prvi sustav je Skywater, ogromna kutija (u ovom slučaju kontejner) u kojoj se oponaša stvaranje oblaka. Uvlači topli zrak, koji se sudara s hladnim zrakom, zbog čega se stvaraju kapljice kondenzata koje se mogu koristiti kao čista i pitka voda. Voda se potom pohranjuje unutar transportnog kontejnera, na kojem se može nalaziti slavina ili neki drugi priključak.

Budući da taj proces koristi ogromne količine električne energije, dizajneri su ga uparili s rasplinjačem biomase. Kada se u taj rasplinjač ubace razni bio otpadci poput piljevine, ljusaka kokosa ili bilo čega drugog biološkog, ta biološka masa se pirolizom pretvara u plin. Time se u sustavu stvara vruća i vlažna klima, što je idealna klima za ovakav uređaj. Nusproizvod ovog uređaja također je bio-ugljen, vrsta ugljena koja se može koristiti kao gnojivo za bolji rast biljaka.

USKORO SE OČEKUJE ŠIRENJE

Primjerice, ako se dogodi neka ogromna suša, u uređaj bi se mogli ubaciti ostaci presušenog drveća. Time bi se suho drveće koje bi se moglo zapaliti uklonilo, a proizvela bi se čista voda u sušnom području. Dobiveni bio-ugljen bi se mogao koristiti kod sadnje novog drveća. U područjima gdje nema toliko biomase, sustav može također raditi na solarnu energiju.

U oba slučaja, kontejner s tim uređajem može se vrlo lako dostaviti helikopterom na neko nedostupno područje, u kojem je primjerice zagađena voda ili u kojem vlada suša. Premda je uređaj spreman za korištenje u nekim područjima, a u nekima se čak koristi u testnim fazama, još uvijek nije spreman za široku potrošnju, piše FastCompany, a prenosi Telegram. Dobivenih 1,5 milijuna dolara kompanija će iskoristiti za brzi razvoj tehnologije, kojim bi se smanjila cijena, a ovakvi uređaji bi se mogli proširiti diljem svijeta kroz partnerstva s neprofitnim organizacijama.

_____________________INTERMEZZO_________________

Donirajte Udrugu Mlada pera

_____________________________________________________

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.