Raskid! 6 – Prosvjedni skup

Dana 27. listopada 2018, na uglu Bakačeve i Cesarčeve, kod makete grada. Okupljanje počinje oko 11, dok službeni program u 11.55, simbolično, u pet do 12…

Prema Ustavu RH sve bi vjerske organizacije trebale biti odvojene od države. No, u praksi, potpisivanjem vatikanskih ugovora između RH i Svete Stolice taj je članak u potpunosti povrijeđen. Ne poštujući Ustav, potpisnici su sklopili niz za RH nepovoljnih ugovora.

Jednakost pred zakonom temeljno je načelo svakog demokratskog zakonskog poretka. Tek kad smo jednaki pred zakonom možemo reći da zakon ima smisla za sve nas i da se zakona svi trebamo pridržavati jer nas podjednako štiti. Ako zakon jednima omogućuje ogromne privilegije, a drugima nameće samo obaveze i ograničenja, zašto bismo se držali takvih zakona? Usprkos Ustavu koji tvrdi da su u Republici Hrvatskoj svi jednaki pred zakonom, to čak ni u teoriji nije tako. O praksi da ne govorimo.
Ako pogledate Vatikanske ugovore, oni običnim hrvatskim građanima nameću samo obaveze, dok klerikalnoj hijerarhiji jamče velike privilegije, čak i privilegiju da bude iznad zakona.
Rimokatolička crkva NIJE u Registru vjerskih zajednica. Status vjerske zajednice su dobili neravnopravnim ugovorima, na štetu države i ostalih vjerskih zajednica.

Ipak, nazovimo Ugovore sa Svetom Stolicom pravim imenom, onim što u svojoj formi zapravo jesu, konkordati; konkordati koji daju prava isključivo jednoj strani, Katoličkoj crkvi; konkordati; konkordati koji u jednoj navodno sekularnoj državi daju jednoj religijskoj instituciji pravo na “javnu pravnu osobnost” koje joj omogućuje direktno financiranje iz javnog proračuna te ju stavlja u isti položaj s tijelima javne i državne uprave (u pravne osobe javnog prava ubrajaju se u pravilu države, jedinice lokalne samouprave i uprave, različite ustanove koje dobivaju sredstva iz državnog proračuna, javna poduzeća i dr. Sve ostale pravne osobe ulazile bi u pravne osobe privatnog prava). Crkveni brak, odnosno vjenčanje u crkvi ne zahtijeva i vjenčanje kod matičara. Kod ostalih religijskih institucija to nije slučaj, naprotiv. Živjela Ustavom garantirana jednakost (čl. 14. Svatko u Republici Hrvatskoj ima prava i slobode, neovisno o njegovoj rasi, boji kože, spolu, jeziku, vjeri, političkom ili drugom uvjerenju, nacionalnom ili socijalnom podrijetlu, imovini, rođenju, naobrazbi, društvenom položaju ili drugim osobinama. Svi su pred zakonom jednaki.).

Donirajte Udrugu Mlada pera
Upravo zato je NEOPHODNO poslati jasnu i glasnu poruku vlasti da građani Hrvatske ŽELE biti punopravni građani a ne potlačena masa o kojoj političari i hijerarhija Katoličke crkve odlučuju daleko od očiju javnosti, donoseći odluke koje su protivne našim interesima.
Pri tome želimo jasno reći – pitanje vjere/uvjerenja je osobna stvar i izbor svakog pojedinog građanina/građanke Republike Hrvatske i mi to pravo bezrezervno podržavamo!
Naš stav je da taj izbor treba ostati u sferi privatnog te da niti jedna vjera ili uvjerenje NE SMIJE biti favorizirano i “podržavljeno” nauštrb drugih građana Republike Hrvatske.
Svi mi, građani i građanke RH, volimo svoju zemlju i želimo živjeti u socijalno i ekonomski pravednijem i bogatijem društvu u kojem će posebno biti zaštićen, kao pretpostavka demokracije i svjetonazorskog pluralizama.

MI, građani ove zemlje koji ne uživamo nikakvu državnu financijsku potporu za širenje svojih stavova, također želimo da naš glas JASNO čuju i drugi građani i predstavnici vlasti! Živimo i radimo u ovoj državi, punimo njen proračun pa kao njeni građani imamo pravo JAVNO i bez zadrške izražavati svoje stavove! Iznimno je VAŽNO da se uključite, i da zajedno, jasno i nepokolebljivo – s osjećajem za pravednost, sviješću o važnosti vladavine prava i pogledom usmjerenim u budućnost kažemo DOSTA!

  • Ne želimo nastavak netransparentnog financiranja crkvenih institucija sredstvima iz državnog proračuna i novcem SVIH građana;
  • Ne želimo obrazovanje u službi religijske indoktrinacije;
  • Ne želimo diskriminaciju građana utemeljenu na njihovim svjetonazorima!
  • Ne želimo zaštitu svećeničke pedofilije veleizdajničkim ugovorima.

Živimo u društvu koje je konstantno pod budnim okom crkve koja zadire u medicinu, politiku, civilno društvo, državne institucije itd., čime tlači i omalovažava sve one koji se usude drugačije misliti i razmišljati, a kamo li reći to naglas. Zakoni nas brane samo na papirima, praksa je sasvim drugačija. Državne institucije koje bi trebale štititi sve građane, bez obzira na njihovu religijsku pripadnost ili ne pripadnost, ne čine ništa po tim pitanjima.
Sporazumi koji našu državu obvezuju na služenje u financijskim, teritorijalnim i zakonskim obvezama iznad naše volje, ostavljajući nas bespomoćnim i uzimajući našu zemlju od nas. Mi smo ljudi, i sami raznoliki. Budući da svaki narod ima pravo uspostaviti slobodu življenja prema vlastitoj volji naroda, i mi žudimo za tim ciljem. Kao građani koji teže uspostavi slobodnog društva u našoj zemlji i svijetu u kojem svako ljudsko biće može slobodno živjeti, molimo vas da nam pomognete u ovom zadatku.

Zahvaljujući ovim ugovorima država svake godine uzima od svih građana nekoliko stotina kuna i bespogovorno ih daje onima koji već ionako imaju previše, Katoličkoj crkvi, dozvoljavajući pritom indoktrinaciju svoje djece kroz većinu obrazovnih predmeta.

  1. lipnja 2017. godine Ustavni sud RH izjasnio se nenadležnim za pokretanje postupka sukladnosti Vatikanskih ugovora s Ustavom Republike Hrvatske. Bilo koji međunarodni ugovor ili zakon koji je iznad obveze sukladnosti s Ustavom Republike Hrvatske otvara vrata rušenju suvereniteta Republike Hrvatske kao pravne države, pobijajući svrhu i važnost Ustava kao temeljnog pravnog akta naše države.

Budući da organizacija prosvjeda za raskid Vatikanskih ugovora iziskuje i određene troškove, koji se financiraju isključivo od članarina i dobrovoljnih priloga, pozivamo one koji nas podržavaju i imaju mogućnost, da nam financijski pomognu u skladu sa svojim mogućnostima. Donacije se primaju putem udruge Protagora, pa pozivamo sve zainteresirane da nam pomognu uplatom na žiro račun Protagore IBAN HR7223600001101900450 (za uplate iz inozemstva SWIFT code ZABAHR2X OIB 92963223473) uz napomenu da je donacija za prosvjed Raskid!
Koliko god mali iznos bio, nama će puno značiti.

Organizatori:
udruga Protagora
Pokret za sekularnu Hrvatsku
udruga LiberOs
Ateisti i agnostici Hrvatske

Kontakt osobe:
Email: sekularna@gmail.com
Split: Luka Baričić, baricic.luka@gmail.com, 0915176889
Email: sekularna@gmail.com
Zagreb: Marita Šupe, supe.marita@outlook.com, 0996327799

_____________________INTERMEZZO_________________

Donirajte Udrugu Mlada pera

_____________________________________________________

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.