Otvoreno pismo svima koji mogu utjecati na slobodu govora

Povodom početka suđenja Davoru Vikertu na tužbu Branimira Bunjca zbog navodne klevete Ovršni ustanak Međimurje poslao je otvoreno pismo koje objavljujemo u cijelosti:

Danas su na kušnji ne samo sloboda govora, već i sloboda različitog mišljenja i kritike javnog djelovanja i ponašanja. Danas imamo slučaj tužbe jedne javne osobe protiv druge zbog kritiziranja načina javnog djelovanja.

No ne radi se o običnoj javnoj osobi koja tuži. Radi se o saborskom zastupniku i tu je odmah i prvi dio odgovora na pitanje novinara zašto Ovršni ustanak brani Vikert Davora, a ne nekog drugog građanina kome se sudi?
Ovršni ustanak i Ovršni ustanak Međimurje branit će svakog građanina Republike Hrvatske kojeg tuži ili će tužiti saborski zastupnik ili političar zbog izrečenog osobnog mišljenja u javnosti ili na društvenim mrežama, tj zbog slobode govora. Jer kad obični građani tuže nekog saborskog zastupnika taj se skriva iza zastupničkog imuniteta. Iza koga ili čega da se sakrije obični građanin?

A drugi dio odgovora je u činjenici da je tužitelj Branimir Bunjac, pripadnik stranke Živi zid, stranke koja u svom programu proklamira ukidanje kaznenog djela kleveta, a onda podižu tužbe zbog kleveta!
Pitamo Vas, da li je moralno, pošteno i dosljedno govoriti javnosti jedno i predstavljati javnosti jedno, a prakticirati i raditi upravo ono protiv čega se navodno javno boriš?
Da li je povrijeđen onaj i da li su povrijeđena prava onoga koji se lažno predstavlja ili je povrijeđen onaj i povrijeđena su prava onoga kojemu se lažno predstavlja?
Znači li ova tužba da postoji zakonska osnova za lažno predstavljanje ili će rješavanje ove tužbe pokazati da je do nje  došlo neosnovano zbog ukazivanja na lažno predstavljanje?

Javne osobe koje javno djeluju i čije djelovanje ima refleksije na građane ne mogu imati stopostotnu podršku ni ljubav svih građana. I koliko god oni sami sebe voljeli i sami sebi se divili, moraju biti svjesni da ima onih koji smatraju da njihov rad nije u redu. A ako se smatra i da je taj rad i nemoralan ili štetan, svaki građanin ima ne samo pravo nego i obavezu kritizirati nemoralne postupke!

I danas se odlučuje o tome hoće li građani smjeti iskazivati neslaganje nemoralnim ili treba satrti svaku kritiku, pa bila ona i nemušto sročena? Kažu da putovanje od 20.000 milja započinje prvim korakom. Nitko ne kaže da taj prvi korak mora biti siguran, može biti i klimav, ali važno je da je načinjen. Zato apeliramo, nemojte sasjeći korijene slobode govora već na prvom klimavom koraku!

 

___________________INTERMEZZO_________________

Donirajte Udrugu Mlada pera

_____________________________________________________

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.