Nikad veća ulaganja u obrazovanje!

I ovu školsku godinu međimurski učenici mogu sigurno započeti u četrdesetak osnovnih i srednjih škola. Uoči nove školske godine županijski čelnici obišli su odgojno – obrazovne institucije koje su u procesu završetka radova s ciljem da se učenicima osigura kvalitetan početak nastave.

Mjesta obilaska bili su projekti prvog ciklusa energetske obnove u koji su uključeni sportska dvorana OŠ Donji Kraljevec, Ekonomska i trgovačka škola Čakovec i pripadajuća joj sportska dvorana, radionice Tehničke škole Čakovec i Graditeljske škole, Učenički dom Graditeljske škole i OŠ Selnica. Upravo se u Osnovnoj školi Selnica, kao završnoj točki radnog obilaska, održala konferencija za medije na kojoj je ravnateljica Anica Rašperger zahvalila svima na odličnoj suradnji. U procesu energetskih obnova zgrada ulogu voditelja projekta obavlja Međimurska energetska agencija, čiji je direktor Alen Višnjić iznimno zadovoljan tijekom radova. „Do kraja godine očekujemo završetak radova čime će se uspješno zaključiti ciklus energetske obnove ukupne vrijednosti 27 milijuna za 6 obrazovno – odgojnih institucija“, rekao je Višnjić. Ispred izvođača radova i nadzornih inženjera prisutnima se obratio direktor MIN-a Ivan Vinković dodavši kako se sve više provode aktivne mjere kojima se grade kolektori za proizvodnju elektične energije i tople vode, što ima višestruke koristi za same škole jer im je omogućena samostalna proizvodnja energije, ali i velike uštede energije.

Uloženo 270 milijuna kuna

U obnovu i dogradnju škola, učionica i sportskih dvorana ove će se godine ponovno uložiti znatna sredstva, a da je i ova godina dinamična i ispunjena projektima, govori podatak da je trenutno aktualno čak 25 kapitalnih investicija u obrazovanje koje vrijede 234 milijuna kuna. Model obrazovanja po kojem je Međimurje jedinstveno u Hrvatskoj provodi se i u novoj školskoj godini te će učenici i dalje imati osiguran prijevoz, udžbenike i osobne asistente, kao i stipendije i zaklade koje im mogu pomoći u školovanju, za što je izdvojeno 35 milijuna kuna. „Strategija obrazovanja koju smo sami zacrtali polako se ostvaruje, a pred nama je veliki investicijski ciklus u kojem će se 12 objekata pustiti u funkciju do kraja godine. Zadržali smo generalni standard koji smo postigli te imamo najveće ulaganje u obrazovanje u Međimurju do sada, a zasigurno i u Hrvatskoj ako uzmemo u obzir da Međimurje ima nešto manje od 15 000 učenika“, rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec te dodao da se mnogo truda ulaže u popularizaciju deficitarnih zanimanja. Dokaz tome je i što je Tehnička škola Čakovec popunila sva upisna mjesta već na ljetnom roku. „Strukovna zanimanja budućnost su gospodarstva Međimurja je njihov razvoj jedan od načina da zadržimo mlade u Međimurju i stvorimo kvalitetne uvjete za život. Sami stvaramo sinergiju između gospodarstva i obrazovanje, ne čekajući reforme i odluke drugih, nego ih nastojimo oblikovati prema našim potrebama“, istaknuo je župan Posavec.

Međimurske škole spremno će dočekati početak nove školske godine 2018./2019. koja počinje 3. rujna, zaključio je pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i šport međimurske županije Branko Sušec.

_____________________INTERMEZZO_________________

Donirajte Udrugu Mlada pera

_____________________________________________________

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.