Kao da je bilo jučer, a danas joj želimo sretan 1. rođendan!

Na današnji dan prošle godine u Čakovcu je osnovana udruga Mlada pera sa ciljem promicanja dječjeg, mladenačkog, učeničkog i studentskog literarnog stvaralaštva, poticanja na blogiranje osoba svih uzrasta te aktivno sudjelovanje u komentiranju društvenih, sportskih, kulturnih i socijalnih događanja.

[efb_likebox fanpage_url=”https://www.facebook.com/mladapera/” fb_appid=”” box_width=”800″ box_height=”500″ responsive=”1″ show_faces=”1″ show_stream=”0″ hide_cover=”0″ small_header=”0″ hide_cta=”0″ locale=”hr”]
U tih 365 dana proveden je natječaj Različitost na koji je 266 mladih autora/ica poslalo 154 literarna rada. Radovi su pristigli iz 16 županija, grada Zagreba i Bosne i Hercegovine pa je time odmah i prvi natječaj mlade udruge postao međunarodni natječaj. Osim što su pristigli radovi iz svih nižih i viših razreda osnovne škole veseli i velik odaziv područnih škola te škole nacionalnih manjina.

KLIKNI: Foto galerija slika sa dodjele plaketa najboljim mladim autorima i predstavljanje knjige Različitost je najzanimljivija boja života

Rezultat natječaja je knjiga s prekrasnim i dirljivim pričama, napisanih pravim književno-umjetničkim stilom punim emocija, subjektivnosti i bogatim izražajnim sredstvima. Može se primijetiti izuzetno dobro korištenje pripovjednih tehnika kao što su monolog, dijalog i autorovi komentari, a pohvaljujemo i korištenje autoreferencijalnosti. Na sadržajnoj razini teme su zanimljivo i originalno obrađene, kompozicijski modeli dosljedno provedeni, sve pravopisno i gramatički točno napisano. Iskaču i priče s neočekivanim završetkom i korištenjem tehnike priče u priči. Upravo zato što neke završavaju pesimistično, od čitatelja se traži angažman i poziva na borbu protiv diskriminacije različitih.

KLIKNI: Na natječaju Različitost svaki mladi autor dobio je svoj primjerak knjige. Neki su se i fotografirali sa svojim primjerkom i poslali nam sliku:)

Kod radova diskurzivnog karaktera (eseji) pitanje različitosti kod ljudi obrađeno je promišljeno i argumentirano, dano je više primjera za teze i postavljena su dobra pitanja. Mladi poeti jezgrovito i sa stilom, u samo par stihova pokazuju toleranciju različitosti čime pogađaju temu i na slikovit način je obrađuju.

Naslov knjige Različitost je najzanimljivija boja života uzet je iz odličnog eseja Ivana Franković – Žileta, 8. razreda OŠ Ston
Naslov knjige Različitost je najzanimljivija boja života uzet je iz odličnog eseja Ivana Franković – Žileta, 8. razreda OŠ Ston

S jasnim ciljevima i definiranim planovima udruga je odmah kod osnivanja pokrenula portal Top generacija za objavljivanje literarnih radova učenika i studenata, svih dječjih literarnih radova, teenagerskih misli, mladenačkih razmišljanja, a pod parolom Kreativnost je kad sliku koja vas je ostavila bez teksta možete opisati s tisuću riječi. Objavljena su 175 rada, u prozi i poeziji.

U periodu 25.05. – 25.06.2018. tražila se osnovna škola čiji učenici će poslati najviše radova, a trenutno traje projekt Nikad ne bi pogodio! Cilj natječaja potaknuti je mlade na razmišljanje o vlastitu zavičaju i o tome što je za njih rodni kraj. Ono što izaberu kao najvažniji simbol zavičaja govori puno o tome kako razmišljaju o njemu, a onda posredno i o sebi i svom položaju u zajednici. U današnje doba globalizacije iznimno je važno čuvati nacionalni identitet jer se događaju velika ispreplitanja različitih kultura, a da bismo naučili mlade da postanu građani svijeta prvo ih treba naučiti cijeniti svoju vlastitu kulturu i duhovnu baštinu, ali im pokazati i načine poštovanja različitosti drugih kultura. Pisanjem o vlastitu zavičaju te čitanju drugih uradaka o drugim zavičajima potiče se razumijevanje i prihvaćanje razlika drugih kultura, odnosno čuva se i razvija nacionalna i duhovna materijalna i nematerijalna baština Republike Hrvatske te se potiče tolerancija različitosti.

Za koji dan započet će projekt Ljetni dnevnik, ali na moj način! i na jesen Vitezovi Proljetne livade.

I zato zaželimo udruzi Mlada pera sretan 1. rođendan!

_____________________INTERMEZZO_________________

Donirajte Udrugu Mlada pera

_____________________________________________________

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.