Hrvatski gluhi rukometaši svjetski prvaci!

Hrvatski gluhi rukometaši, osim dva naslova svjetskih prvaka, imaju i četiri zlatne olimpijske medalje

Hrvatski gluhi rukometaši osvojili su naslov svjetskih prvaka pobijedivši u finalu u brazilskom gradu Caxias do Sul Rusiju s 29-22.

“Tihi pakleni” su tako ponovili uspjeh s prvoga Svjetskoga prvenstva u turskom Samsunu 2014. godine, kada su se također popeli na svjetski tron. U finalnom dvoboju su zahvaljujući obranama vratara Deana Šagovca te Tomislavu Bošnjaku i Oliveru Lušiću, koji su postigli po osam golova, nadigrali Ruse i osvetili se za poraz u polufinalu lanjskih Olimpijskih igara gluhih u Samsunu, kada su Rusi slavili nakon dva produžetka.  Osim titule svjetskih prvaka, Dean Šagovac je proglašen najboljem golmanom, a Tomislav Bošnjak najboljem igračem tog prvenstva.

Na 2. svjetskom prvenstvu u muško konkurenciji nastupalo je osam zemalja – Hrvatska, Kamerun, Turska, Rusija, Brazil, Gana, Ekvador i Kenija, a prvi put je održana i u ženskom konkurenciju u kojem su Dankinje osvojila zlato, Turkinje srebro, a Brazilke broncu.

Naši gluhi rukometaši su na putu do finala u skupini B pobijedili Rusiju (36-22), Ekvador (36-14) i Kamerun (47-16), da bi u finalu bili dominantni protiv domaćina Brazila s 36-15.

Pod vodstvom izbornika Marija Sirotića te pomoćnog i kondicijskog trenera Jakova Previšića uz najveću potporu fizioterapeuta Marinka Smolčića i vođe puta-prevoditelja znakovnog jezika Marija Lušića do zlatne medalje su došli Marko Prošenski, Antonio Rozić, Ilija Perak, Oliver Lušić, Kristijan Živković, Dominik Žmirić, Tomislav Bošnjak, Pero Jukić, Mario Bašić, Bojan Crnojević, Teo Glumac, Ivan Pajić, Mateo Perak, Dean Šagovac, Nemanja Damjanić, Marjan Turković i Vedran Jakovljević.

_____________________INTERMEZZO_________________

Donirajte Udrugu Mlada pera

_____________________________________________________

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.