Fusnote o životu: dan treći

Utorak jutro, sjedim na terasi, pijem jutarnju kavu i pripremam se da napišem ovu fusnotu o jučerašnjem danu. Misli su prilično konfuzne, emocije vode bitku koja će prevladati – kaos u glavi: na što staviti naglasak?
I zato kao i uvijek dok se glasovi u mojoj glavi svađaju prelazim na oprobani recept: idemo po redu!

A red započinje jučerašnjim buđenjem i šokantnim shvaćanjem da neću moći popiti svoju jutarnju kavu za svojim omiljenim stolom na terasi jer su tastu i punici došli novi gosti i piju kavu i rakiju dobrodošlice upravo za mojim stolom! Kuda ide ovaj svijet? Rješenje daje, a tko drugi nego moja pametna kćer koja je došla na jednu noć sa sezonskog posla da vidi nanu i dida: idemo na Plat na kavu i kupanje!

Plat je moja, a i njena omiljena plaža. Odlazimo prvo na kavu u bar na plaži u vlasništvu mog prijatelja s kojim sam zajedno odradio nekoliko sezona, a sada u njemu rade njegovi sinovi, kćerkini prijatelji. Cijene ne da nisu visoke iako je jedini bar na plaži i iako su mnogo znoja prolili dok su napravili bar od ničega i cestu do plaže, nego šišaju i mnoge kontinentalce u niskim cijenama.

bar na Platu

Pruža odličan hlad i kad je najjače sunce. Kava je iz onog aparata kao po pansionskim restoranima, ali prilično kvalitetna i dobrog okusa. Cijena? Pa nama je naplaćeno 7 kn po kavi, ali nisam siguran da nije uključen nekakav VIP popust. Skuplja se i ostatak ekipe polako (službeni izraz osoblje, ali tu nema tih formalnosti). Ovdje su vam prijateljski nastrojeni i imaju smisao za šalu. Primjer: WC je malo dalje, 15 m, ali čvrsta i uredna građevina pod ključem. Dakle, želite li na WC morate zatražiti ključ. I dođe tako gost i kaže da mora na WC, a Toni mu kaže: Nema problema! Samo ćete morati počistiti za sobom! i pruža mu metlu i lopaticu za smeće!

Pijuckamo kavu duže nego smo mislili, izgleda da smo uhvatili onaj virus fjake, ali ipak imamo taman toliko volje da razgovaramo, pričamo si zgode i naravno malo zezamo pošten narod. Barem ja. A nisam izdržao da malo ne prokomentiram suncobrane. Neću ih opisivati, slika sve govori:)

plaža Plat

Trenutak adrenalina i završavamo u moru. Neočekivano uz razgovor otplivamo prilično daleko no ne smeta, plivanje je zdravo, a zatim pola sata sunčanja za kojih želimo pocrniti do maksimuma.

Poslijepodne se vraćaju Vatreni iz Moskve. Vjerojatno će se to odužiti cijelo popodne i večer (kao što i je) pa se usput stigne i prosurfati, prolunjati po selu, obrijati i svašta-nešto. No prije nastavka o dočeku Vatrenih podsjetio bih na jednu mudru odluku kralja Salomona: poznata je epizoda s dvjema mladim majkama od kojih je jednoj dijete umrlo jer je u snu legla na njega. Obje majke su tvrdile da je jedino preživjelo dijete njihovo. Salomon poziva da se dijete presječe na pola, te da se svakoj ženi dade polovica. Tada se jedna od njih odriče prava na dijete, a Salomon presuđuje da je dijete njezino, jer samo prava majka će napraviti to za dobro djeteta.

Te mudrosti nije bilo u ponedjeljak na dočeku Vatrenih! Jer da je Thompson zaista pravi domoljub ne bi si dozvolio da zasjeni doček Vatrenih i zbog vlastitog ega i promocije ponovo podijeli naciju. Da je iskren Hrvat, ne bi zbog svog nacionalizma narušavao konačnu nacionalnu jedinstvenost koju su postigli Vatreni. Bez obzira tko ga je pozvao, nije mu tamo bilo mjesto! Jer Vatreni su napravili ovo:

Centrom Bruxellesa šetala se tročlana hrvatska obitelj. Od njih je obilježja nacionalne i navijačke pripadnosti imao samo mali dječak koji je nosio hrvatsku zastavicu. Međutim, kada su brojni ljudi koji sjede u kafićima na promenadi primijetili kockice i crven-bijeli-plavi u dječakovim rukama, krenuli su pljeskati i glasno odobravati. Kako su Hrvati išli dalje, aplauz i uzvici podrške postajali su sve glasniji i srdačniji, da bi se na kraju pretvorili u standing ovation stotina Belgijaca i ostalih namjernika u Bruxellesu.

 

A Thompson je napravio ovo:

“Kada napravite odličan PR posao za Hrvatsku na Svjetskom prvenstvu, a onda vam se u otvorenom autobusu pojavi ultranacionalistički pjevač”, napisao je Murphy. Njegovu objavu prenio je britanski Guardian i nastavlja se širenje dalje. Na žalost, imat će većeg odjeka nego dječak u Bruxellesu! Jer jedino što je Thompson sposoban je poticati nerazvijene budale kao što je ova u Širokom Brijegu:

Falš branitelji, slobodno navalite na mene! Ja se vas ne bojim!

_____________________INTERMEZZO_________________

Donirajte Udrugu Mlada pera

_____________________________________________________

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.