U Velikoj vijećnici Međimurske županije svečano potpisani ugovori za kulturni amaterizam

Veliku vijećnicu Međimurske županije jučer su ispunili predstavnici udruga i pojedinci koji su svoje ovogodišnje programe kandidirali za sufinanciranje, a kvalitetom udovoljili propozicijama Poziva za predlaganje programa javnih potreba u kulturi raspisanog u siječnju.

Ugovore o financijskoj potpori za njihovu realizaciju sa županom Matijom Posavcempotpisalo je 48 korisnika, što je dvostruko veći broj u odnosu na ranije godine. Sveukupna vrijednost potpora iznosi 242.600 kuna, čime se također bilježi stalan rast sredstava osiguranih u ovu svrhu.

Predsjednik Kulturnog vijeća Međimurske županije Dejan Buvač obratio se s pojašnjenjima vezanim uz konačan odabir programa kandidiranih za potpore, te je istaknuo da su se ove godine na javni poziv javila 62 predlagatelja, sa 96 programa ukupne vrijednosti 2,2 milijuna kuna.

Potpisivanju i primopredaji ugovora o potporama odazvali su se i zamjenica župana Sandra Herman te pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i šport Branko Sušec.

Župan Matija Posavec istom je prilikom izrazio zadovoljstvo velikim brojem prijavljenih programa i njihovom raznovrsnošću, čemu vrijedi dodati podatak da se za djelovanje u kulturi i njezinim institucijama iz županijskog proračuna godišnje izdvaja oko 8 milijuna kuna, od financiranja Muzeja Međimurja Čakovec, sufinanciranja gradskih knjižnica u Čakovcu,  Prelogu i Murskom Središću, Doma kulture Prelog i Centra za kulturu Čakovec, Zrinske garde Čakovec, sakralnih spomenika diljem Međimurja, Zajednice HKUU, Škole animiranog filma te brojnih drugih organizacija i manifestacija u kulturi.  Naglasio je također da se na kulturnoj amaterskoj sceni naše županije događaju očiti kreativni pomaci u djelovanju pojedinaca i organizacija, a koji društvenom životu daju novu sliku i svježinu.

 – Posebno čestitam svima vama jer bavljenje kulturnim amaterizmom se redovito suočava s puno izazova. Po glavi stanovnika, u Međimurju je najveći broj građana uključenih u tu scenu u Hrvatskoj, pa je i jasno da nas brojnim nagradama s natjecanja u Hrvatskoj i Europi, ali i svijetu, svrstavate u red onih koji se vama osobito ponosimo. Pozicionirate nas na atraktivnu kartu  kulture, a nadam se da će jedna od dobrobiti takvih aktivnosti biti ta da koncem godine i „Međimurska popevka“ uđe na listu nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a. Svi smo u tom projektu koji je veliki, vrlo zahtjevan, ali na kraju će nas ta markica za kojom težimo sve činiti ponosnima – rekao je među ostalim župan Posavec.

U ime korisnika potpora obratila se Štefanija Jamboršić iz Gornjeg Kraljevca rekavši: Međimurska županija prepoznaje rad udruga koje kroz različite programe unapređuju kulturnu scenu i društveni život u našoj županiji. Samim vašim prihvaćanjem projekata koje smo izradili, dobivamo još veći poticaj za rad i promociju kraja u kojem živimo. Pozivam vas da se kao predstavnici Županije odazivate na naše programe i time nas dodatno podržite.

Korisnici i podržani programi

Korisnici i podržani programi

Potpisnicima ugovora o potporama u kulturi župan Matija Posavec također je rekao: Rijetka je prilika u kojoj ovu vijećnicu u potpunosti ispunimo i kad pogledam u auditorij – sve ljude poznajem. Znam vas imenom i prezimenom, po udruzi ili organizaciji iz koje dolazite. Nadam se da je to svjedočanstvo da imamo iskreni partnerski odnos u kojem želimo financijski i institucionalno podržati ono što radite. To što dolazi iz županijskog proračuna nije puno, ali znamo da to koristite najbolje moguće. Želim vam svima puno uspjeha u radu danas i ubuduće.

Proračunski korisnici potpora za javne programe u kulturi u 2018. godini su: Potepuh j.d.o.o. iz Podbresta za program Međimurske Studentske MrežeKulturno-umjetničko društvo „Mihovljan“ za manifestaciju Jesen u MihovljanuKUD „Sveta Jelena“ iz Šenkovca za Dane Svete JeleneUdruga Mlada pera Čakovec za Ljetni dnevnik, ali na moj načinUdruga Čakovečke mažoretkinje za sudjelovanje na Državnom prvenstvu mažoretkinja u Solinu, Studiju Vivona Čakovec za 6. reviju plesa u ČakovcuKazališna družina „Kontrast teatar“ iz Nedelišća za kazališnu predstavu KAJ VE?, potom Pjevački zbor „Josip Š. Slavenski“ Čakovec za sudjelovanje na 17. Međunarodnom natjecanju zborova u BijeljiniKUU „Veseli Međimurci Čakovec za sudjelovanje na Međunarodnom natjecanju zborova Adria Cantat u Šibeniku, Udruga žena Sivica za program Škole tambure, pjevanja i folklora.

Korisnici potpora za programe u kulturi također su Muzej Croata insulanus Grada Preloga za Noć muzejaIn-Dea Solution j.d.o.o. Strelec za program Međimurskog inkubatora govorne izvrsnosti (MINGI)Mješoviti pjevački zbor dr. Vinko Žganec Vratišinec za 1. Festival pjevačkih zborova „Vincekova zipka“, Platforma za društveni centar Čakovec za program Izrazi svoje mišljenje – Budi aktivan!Udruga mažoretkinja Općine Domašinecza sudjelovanje na Međunarodnom twirling i mažoret plesnom festivalu SamoborfestMarija Novak iz Turčišća za knjigu Priče iz življieja međimurskoga čoveka, KUU Zasadbreg za program Djeca i tambureUdruga Frkanovčani za Likovno-kiparsku kolonijuLimena glazba Dekanovec za Glazbenu večer kantora Florijana AndrašecaKUU „Zvon“ Župne Zajednice Mala Subotica za nabavu i rekonstrukciju nošnje te postavljanje autorske koreografije, Pjevački zbor „Josip Vrhovski“ Nedelišće za program 20. obljetnice rada zbora, Udruga mladih 3FF za 3FF Festival alternativeKazališna scena Kalmana Mesarića Prelog za Dane Kalmana MesarićaKnjiževni klub Prelog za Priločke velikane, zatim Likovno udruženje Čakovec za program  Likovna kolonia “Z-23, Zrinski 23”, KUD Belica za nabavu opreme za funkcioniranje KUD-a, Županijski tamburaški orkestar “Stjepan Bujan-Stipić“ za program obilježavanja 20. obljetnice rada, Studio suvremenog plesa „Teuta“ Čakovec za sudjelovanje na Dance fest Novi SadKUU „Društvo žena Gornji Kraljevec“ za program Mamičina škrija, Udruga mažoretkinja Murskog Središćaza snimanje spota o 20. obljetnici rada, Općina Štrigova za 8. umjetničku koloniju Štrigova.

Potpore iz proračuna Međimurske županije primaju i KUD “Fijolica” Orehovica za manifestaciju Orehijada – festival oreha i sega ka kcoj ideUdruga mažoretkinja Nedelišćeza Plesnu čarolija mažoretkinjaKUD „Seljačka Sloga“ Donja Dubrava za Memorijal “U spomen teti Lizi”Institut „Ars musica“ Dekanovec za snimanje tradicijskih napjeva Florijana Andrašeca u obradama suvremenih skladatelja, Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Međimurja za program HDLUM i gostiKUD „Mura“ Mursko Središće za Advent pri serjojnskom mlinaruMatija Bobek iz Lopatinca za program Kao prvo – zagonetno drvoUdruga žena za očuvanje tradicije i kulturne baštine “Zlatne ruke” Čakovec za Izložbu ručnih radovaMila Željeznjak iz Čakovca za otkup autorskih primjeraka knjige Koliba pod hrastom, potom Udruga ruskog govornog područja u Međimurju “Kalinka” za Dan ruske kultureR&R MEDIA Čakovec za manifestaciju 13. dječjeg festivala “Mali MEF”, KUU Seljačka sloga iz Nedelišća za Svečani koncert DZPIT SOLEC povodom 10 godina rada, KUD “Sv. Jeronim” iz Štrigove za nabavku instrumenata, ŽVS “Stridonne” Štrigova za sudjelovanje na festivalu “Omišaljska rozeta“, zatim Teniski savez Međimurja za izdavanje knjige Međimurski pečat u teniskoj povijesti – Zvonimir VertušKUD “Lipa” Gornji Mihaljevec za Dane lipe te Josip Horvat Majzek iz Čakovca za otkup knjiga Naše rode, Dabrova priča i Vidrin revir.

_____________________INTERMEZZO_________________

Svakodnevne priče, ubojstvo i seks

_____________________________________________________

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.