Zašto neki blogeri postaju sponzoruše

Prvo i osnovno, što je blog? Starije generacije se sjećaju kako je nekad, pogotovo u školi, bilo popularno voditi dnevnik u koji je malo tko smio zaviriti. No vremena se mijenjaju, tehnološki se razvijamo pa je logičan korak u evoluciji pojavom interneta bio pojava internet dnevnika u koji, za razliku od onih nekadašnjih pisanih rukom u neku bilježnicu, svatko može zaviriti i dapače, poželjno je da čim više ljudi čita taj online dnevnik. Taj weblog, skraćeno blog, može pisati baš svatko, i može biti tematski, osobni, redovit, povremen…no poanta svakog bloga, barem u početku je da bloger iznosi svoje mišljenje, stavove, zapažanja…Što je više čitalaca, bloger postaje popularniji. Osobno volim čitati Rudaničin i Kruletov blog  od poznatijih blogera, ali volim čitati i blogove, većini vas nepoznatih blogera jer nalazim svoje zadovoljstvo i interes u čitanju njihovih objava. Pri tome je važno napomenuti da uopće nije nužno biti suglasan sa svim stavovima, mišljenjima, gledištima iznesenim na nekom blogu. To su stavovi i mišljenje autora bloga, no iznese li ih na zanimljiv, a pogotovo na osebujan način, nekim svojim stilom, može izazvati reakcije čitatelja.
I stoga je često sadržaj mnogih blogova kritičan u nekim segmentima prema nečemu. Recimo food blog Plava kamenica će pohvaliti, ali i iskritizirati ono što smatra da nije u redu. Majka koja se uplašila kad je rodila dijete sa Down sindromom sada piše blog o odrastanju njenog djeteta kako bi pomogla drugim majkama, ali i ukazala na nedostatke u pomoći institucija, svestrani majstor piše blog o tome kako u kući ili stanu biti sam svoj majstor, ali na koje zamke u tome treba izbjeći itd.

PREPORUKA:  "Predsjednica naše Udruge velika je vjernica i smatra da je potrebno organizirati duhovne sadržaje za naše članove"

_____________________INTERMEZZO_________________

Donirajte udrugu Mlada pera

_____________________________________________________

I ponovimo onu rečenicu otprije, što je autor bloga originalniji i osebujniji time postaje i čitaniji. Ponovimo i da blogovi mogu biti tematski, npr. o hrani, putovanjima, kozmetici, …mogu biti naravno i o drugim temama, no namjerno sam odabrao ove. Zašto? Zato što je na tim područjima sve manje pravih blogera, a sve više sponzoruša. Za one koji ne znaju što je to sponzoruša dat ću svoju definiciju: sponzoruša je kurva na rate. I ti nekad dobri blogeri postaje sponzoruše. Ne mislim da počinju prodavati svoje tijelo, ali počinju prodavati svoje mišljenje. Hm, svoje mišljenje – krivi izraz. Počinju se prodavati iznoseći tuđe mišljenje, da na svom blogu pišu tuđe misli, recenzije, osvrte…To je ono u stilu: jeo sam kod toga to i to, pio to i to i spavao tamo i tamo i bilo je vrhunski, ekskluzivno, nezaboravno, jednostavno morate probati. Samo što ima jedna mala sitnica, žderao je badave, pio je badave, spavao je badave, i još su mu platili što su ga nahranili i napojili. Ukratko postao je prodana duša i više nije vrijedan da se naziva blogerom. Tko plati, o njemu sve najljepše, pohvalno, pozitivno, ekskluzivno i sve naj naj pridjevi,  uz napomenu: morate probati, morate kupiti! To više nema veze s blogiranjem, to je čisti PR posao. Pa vele, kao ona travel blogerica, ja bi došla s dečkom tri dana u vaš hotel, pila, jela, spavala badave, a zauzvrat ću lijepo pisati o vašem hotelu. I svaka čast direktoru tog hotela koji joj je odgovorio da to pisanje neće platiti ni sobaricu ni kuharicu i poslao joj redovan cjenik za goste.

PREPORUKA:  Živjeti u Hrvatskoj je najbolje što vam se može dogoditi

Da se razumijemo, ne smeta meni što oni zarađuju, što pišu naručeno, što stavljaju svoj potpis pod tuđe misli. Svatko zarađuje kako zna i umije. Ja osobno izbjegavam te proizvode jer znam da taj tekst nije iskren već plaćen i naručen. Smeta me što se i dalje nazivaju blogerima. Jer oni to više nisu, oni su samo PR sponzoruše!

Odgovori