Sporazum oko novog imena Makedonije

Zaev i Cipras napokon postigli dogovor! Makedonija dobila novo ime

Jučer je makedonski premijer Zoran Zaev izjavio da su on i grčki kolega Aleksis Cipras pronašli obostrano prihvatljivo rješenje višedesetljetnog spora o imenu Makedonije.

Regionalni mediji u petak prenose vijest kako je konačno pronađeno rješenje za spor oko imena Makedonije.

Makedonski portal A1ON te prištinska TV Klan Kosova objavili su kako je postignut dogovor oko novog imena Makedonije te kako nije prihvaćen prošli prijedlog Republika Gornja Makedonija, već Republika Ilindenska Makedonija. 

_____________________INTERMEZZO_________________

Donirajte udrugu Mlada pera

_____________________________________________________

Jučer je makedonski premijer Zoran Zaev izjavio da su on i grčki kolega Aleksis Cipras pronašli obostrano prihvatljivo rješenje višedesetljetnog spora o imenu Makedonije. “Raspravljali smo o nekoliko varijanti. Jedna od njih prihvatljiva je objema stranama”, rekao je Zaev u Sofiji na marginama summita EU-zapadni Balkan. Sada ćemo se savjetovati s relevantnim čimbenicima u našim zemljama i s institucijama i vidjeti je li to rješenje provedivo”, rekao je Zaev.

Atena i Skoplje u sporu su oko imena Makedonije još od 1991. godine, što je uvelike utjecalo na činjenicu kako Makedonija danas nije članica NATO-a, a uvelike je usporilo i njezin put prema Europskoj Uniji.

PREPORUKA:  Brazilski predsjednik želi iskrčiti prašume Amazone i dati korporacijama da grade nebodere

Grčka tvrdi da je makedonsko ime dio njezine povijesne i kulturne baštine i optuživala za Skoplje za pokušaj krađe identiteta, pa čak i teritorija.

Odgovori