Objelodanjena nesuđena Vlada Kolinde Grabar-Kitarović

Jutarnji je došao do popisa 16 osoba koji su pristali biti ministri Predsjednice Republike Hrvatske 2015. godine

Boris Jokić, bivši voditelj Ekspertne radne skupine za kurikularnu reformu, jučer je prvi put javno potvrdio ono što se te 2015. u medijima spekuliralo – pristao je tada biti ministar obrazovanja u privremenoj nestranačkoj Vladi predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović.

“Radi se o tome da je u situaciji kad su bili parlamentarni izbori 2015. predsjednica zbog problema sa sastavljanjem Vlade formirala privremenu Vladu i ponudila mi da budem ministar. Ja sam pristao, ali ta Vlada nikad nije zaživjela”, rekao je Jokić u intervjuu za N1.

Riječ je, dakle, bila o događajima iz prosinca 2015., netom nakon završetka izbora kada nitko nije uspijevao prikupiti dovoljan broj potpisa za sastav nove Vlade, a predsjednica Republike tada je zauzela ispravnu poziciju, striktno poštujući Ustav, da nikome neće povjeriti mandat za sastavljanje nove Vlade bez 76 potpisa. No, kako je vrijeme prolazilo, konzultacije na Pantovčaku su se redale, a nitko nije donosio potrebne potpise, predsjednica je odlučila biti spremna formirati privremenu nestranačku Vladu i raspisati nove izbore, što joj Ustav omogućuje.

_____________________INTERMEZZO_________________

Donirajte Udrugu Mlada pera

_____________________________________________________

  • Nakon parlamentarnih izbora 2015. predsjednica je obavila pet krugova konzultacija o formiranju nove Vlade. U iznimno osjetljivim okolnostima striktno se držala odredbi Ustava i cijeli proces vodila uvažavajući stručno mišljenje najuglednijih hrvatskih profesora ustavnog prava. U sklopu tog procesa, predsjednica je obavila razgovore s brojnim pojedincima kako bi u slučaju neuspjeha konzultacija, mogla imenovati nestranačku Vladu koja bi, sukladno Ustavu, zemlju vodila do novih izbora. Jedan od kandidata za ministra obrazovanja bio je i Boris Jokić koji je izrazio spremnost prihvatiti tu dužnost – poručuju s Pantovčaka te dodaju da je bila riječ o nestranačkim ljudima, svih svjetonazora.

Jutarnji list prvi put objavljuje imena ljudi koji su, u slučaju da se Vlada tada nije sastavila, trebali voditi državu do novih izbora.

  • Okolnosti su bile takve da je trebalo brinuti o stabilnosti države. Predsjedničina Vlada trebala je nalikovati na Vladu nacionalnog jedinstva koja bi odražavala širok politički spektar i stručnost svakog pojedinca – poručuju izvori bliski predsjednici.

Vlada KGK

Tako je premijer trebao biti Damir Vanđelić, predsjednik Uprave Croatia osiguranja, koji je nekad bio i u Adrisu, a spominjao se i kao mandatar prije Oreškovića. Predsjednica je htjela da njezina Vlada bude manja i ima 15 resora, pa je tako i slagana, međutim, imala je zakonsko ograničenje i da se takva Vlada sastavila, morala bi imati jednak broj ministarstava kao i Milanovićeva Vlada.

Vanđelić bi, planirali su, obavljao i posao ministra gospodarstva.

Mate Granić, posebni savjetnik predsjednice, bio bi ministar vanjskih poslova, a Nikola Brzica, savjetnik Uprave u tvrtki MSAN, trebao je biti ministar obrane.

Sadašnja predstojnica Ureda predsjednice, a tada šefica kabineta,Anamarija Kirinić, trebala je biti ministrica unutarnjih poslova.

Bruna Esih, šefica stranke Neovisni za Hrvatsku, a tada izaslanica predsjednice na Bleiburgu, trebala je biti ministrica socijalne skrbi, a ministar obrazovanja, kao što je danas i potvrđeno, bio bi Boris Jokić.

Ljiljana Levatić-Uskoković, odvjetnica iz Varaždina, trebala je biti ministrica pravosuđa, a Danijela Mihalić Gračan, profesorica na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji, ministrica turizma. Književnica Milana Vuković Runjić pristala je biti ministrica kulture, a Mario Zovak, predstojnik Klinike za kirurgiju KBC-a Sestre milosrdnice, ministar zdravstva. Savjetnik predsjednice za unutarnju politiku, Mate Radeljić, trebao je biti ministar uprave, a Zdravko Marić ministar financija. Davorko Vidović, SDP-ov veteran, trebao je biti ministar rada i mirovinskog sustava ali u tom slučaju nije htio izači iz stranke, a sadašnja državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva, Nataša Mikuš Žigman,ministrica regionalnog razvoja i fondova EU.

Miroslav Božić, nekadašnji državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, a sada savjetnik Uprave tvrtke Viro, trebao je biti ministar poljoprivrede, a Jadranka Juriša, direktorica gospodarsko-interesnog udruženja Hrvatski cestar, ministrica prometa.

_____________________INTERMEZZO_________________

Svakodnevne priče, ubojstvo i seks

_____________________________________________________

Kadrovi po izboru predsjednice

1. Damir Vanđelić – premijer i ministar gospodarstva;

2. Mate Granić – ministar vanjskih i europskih poslova;

3. Nikola Brzica – ministar obrane;

4. Anamarija Kirinić – ministrica unutarnjih poslova;

5. Bruna Esih – ministrica socijalne skrbi;

6. Ljiljana Levatić-Uskoković – ministrica pravosuđa;

7. Danijela Mihalić Gračan – ministrica turizma;

8. Milana Vuković Runjić – ministrica kulture;

9. Mario Zovak – ministar zdravstva;

10. Mate Radeljić – ministar uprave;

11. Zdravko Marić – ministar financija;

12. Boris Jokić – ministar znanosti i obrazovanja;

13. Miroslav Božić – ministar poljoprivrede;

14. Jadranka Juriša – ministrica prometa;

15. Nataša Mikuš Žigman – ministrica regionalnog razvoja i fondova EU;

16. Davorko Vidović – ministar rada i mirovinskog sustava

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.