16. međunarodno gudačko natjecanje Rudolf Matz

U utorak je u Čakovcu počelo 16. međunarodno gudačko natjecanje Rudolf Matz. Riječ je o prestižnom bienalnom natjecanju koje se treći put održava u Čakovcu, jedinom te vrste u Hrvatskoj namijenjenom violinistima, violistima, violončelistima i kontrabasistima koji se natječu u istoj konkurenciji, čime je naglasak pri ocjenjivanju stavljen prvenstveno na kvalitetu izvedbe, muziciranje i talent.

Natjecanje se održava u organizaciji Umjetničke škole „Miroslav Magdalenić“ Čakovec i Hrvatskog društva gudačkih pedagoga. U tri dana trajanja, nastupit će 30-tak glazbenika i glazbenika iz nekoliko zemalja, a jedna natjecateljica dolazi čak iz Kine.

Natjecanje je otvorio gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač, koji je tom prilikom naglasio da je ono samo jedan u nizu programa koje Čakovec tijekom godine podupire i sufinancira, a vezani su uz klasičnu glazbu. To nije slučajno, jer višegodišnja ulaganja odgojila su glazbeno zahtjevnu publiku koja traži najbolje, a ovo natjecanje to sigurno jest. Uostalom, rekao je Kovač, Čakovec je grad u kojem je rođen najveći hrvatski kompozitor svih vremena Josip Štolcer Slavenski.

_____________________INTERMEZZO_________________

Donirajte Udrugu Mlada pera

_____________________________________________________

Osim čakovečkog gradonačelnika, prigodnim govorima okupljenima su se obratili i ravnateljica Umjetničke škole „Miroslav Magdalenić“ Čakovec Senka Bašek Šamec i predsjednik Hrvatskog društva glazbenih pedagoga Anđelko Krpan.

Ocjenjivački sud čine najuglednijim svjetski i hrvatski glazbenici i glazbeni pedagozi. Još jedna specifičnost natjecanja je je to što nema dobnih kategorija, već je kategorizacija prema godinama učenja instrumenta. Nakon svake kategorije, članovi žirija održavaju radionice sa svim zainteresiranim kandidatima.

Natjecanje je utemeljeno 1981.g. kada je započelo s radom kao malo čelističko natjecanje namijenjeno najmlađima. Zahvaljujući svojim specifičnostima i posebnoj atmosferi, natjecanje je iz godine u godinu postajalo sve popularnije da bi se 2006. preselilo u Dubrovnik, naraslo do međunarodnih okvira i proširilo se na violiniste i violiste. Nosi ime Rudolfa Matza, proslavljenog hrvatskog violončelista, skladatelja, dirigenta i glazbenog pedagoga. Matz je bio je jedan od najaktivnijih pokretača glazbenoga života u Zagrebu, ostvario je iznimno opsežan opus, posebno u područjima komorne glazbe, osnovao je i vodio više glazbenih društava, orkestara, ansambla, zborova, a utemeljio je i udruženje glazbenih pedagoga Hrvatske i bio njegov predsjednik. Umro je u Zagrebu 1988. godine.

_____________________INTERMEZZO_________________

Svakodnevne priče, ubojstvo i seks

_____________________________________________________

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.