Započele ludosti zbog poljskog zakona o holokaustu

Neka udruga tuži argentinske novine jer su objavile tekst o pokolju Židova u kojem su sudjelovali Poljaci ‘što je protiv zakona koji brani tvrdnje da su sudjelovali u Holokaustu’

Poljska aktivistička udruga podnijela je tužbu protiv argentinskog dnevnog lista zbog kršenja novog zakona prema kojem bilo kakva tvrdnja ili naznaka da je Poljska bila suučesnik u holokaustu predstavlja kazneno djelo, javlja u nedjelju Reuters.

Nevladina udruga Poljska antidefamacijska liga, sa zadaćom da u inozemstvu štiti povijesni ugled Poljske, podnijela je tužbu protiv argentinskog dnevnika Pagina 12 koji je 12. prosinca tekst o pokolju Jedwabne, kada su 1941. nacistički okupatori uz pomoć lokalnog stanovništva likvidirali najmanje 340 Židova, popratio fotografijom tzv. “ukletih vojnika” koji su se borili protiv komunista.

_____________________INTERMEZZO_________________

Donirajte Udrugu Mlada pera

_____________________________________________________

Zamjenik ministra pravosuđa pozdravio je tužbu

Prema poljskoj nevladinoj udruzi, informacije o zločinu protiv Židova u Jedwabneu tijekom njemačke okupacije uz fotografiju palih vojnika, pripadnika zabranjenog pokreta za neovisnost, predstavlja manipulaciju. Član konzervativne poljske vlade, zamjenik ministra pravosuđa Michal Wojcik, pozdravio je taj potez lige.

Uredništvo argentinskih novina je priopćilo da nije primilo nikakvu službenu obavijest o tužbi te da su to saznali preko vijesti svjetskih novinskih agencija. SAD i Izrael su izrazili nezadovoljstvo novim poljskim zakonom koji je upravo stupio na snagu, smatrajući ga opasnim za slobodu govora i vjerodostojno izučavanje povijesti.

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.