Započele ludosti zbog poljskog zakona o holokaustu

Neka udruga tuži argentinske novine jer su objavile tekst o pokolju Židova u kojem su sudjelovali Poljaci ‘što je protiv zakona koji brani tvrdnje da su sudjelovali u Holokaustu’

Poljska aktivistička udruga podnijela je tužbu protiv argentinskog dnevnog lista zbog kršenja novog zakona prema kojem bilo kakva tvrdnja ili naznaka da je Poljska bila suučesnik u holokaustu predstavlja kazneno djelo, javlja u nedjelju Reuters.

Nevladina udruga Poljska antidefamacijska liga, sa zadaćom da u inozemstvu štiti povijesni ugled Poljske, podnijela je tužbu protiv argentinskog dnevnika Pagina 12 koji je 12. prosinca tekst o pokolju Jedwabne, kada su 1941. nacistički okupatori uz pomoć lokalnog stanovništva likvidirali najmanje 340 Židova, popratio fotografijom tzv. “ukletih vojnika” koji su se borili protiv komunista.

_____________________INTERMEZZO_________________

Donirajte udrugu Mlada pera

_____________________________________________________

Zamjenik ministra pravosuđa pozdravio je tužbu

Prema poljskoj nevladinoj udruzi, informacije o zločinu protiv Židova u Jedwabneu tijekom njemačke okupacije uz fotografiju palih vojnika, pripadnika zabranjenog pokreta za neovisnost, predstavlja manipulaciju. Član konzervativne poljske vlade, zamjenik ministra pravosuđa Michal Wojcik, pozdravio je taj potez lige.

PREPORUKA:  Pismo Hrvatice iz Australije koja je "uskratila" Bujancu vizu

Uredništvo argentinskih novina je priopćilo da nije primilo nikakvu službenu obavijest o tužbi te da su to saznali preko vijesti svjetskih novinskih agencija. SAD i Izrael su izrazili nezadovoljstvo novim poljskim zakonom koji je upravo stupio na snagu, smatrajući ga opasnim za slobodu govora i vjerodostojno izučavanje povijesti.

Odgovori