Ljepota življenja u ulazu br. 14

14 je lijepi broj. Parni. Volim parne brojeve.
U mnogim kulturama broj 14 smatraju zaštitom u lošim zbivanjima, dok se u staroj numerologiji po značenju spajanja dobre, svijetle i božje desetke i zakonitosti četvorke, priziva sreća i zaštita. A simbolika duple sedmice znak je za sreću i snagu. U astro numerologiji korespondencija ovog broja je s planetom Merkur i znakom strijelca. Ovo je jedinstven broj povezan sa znanjem, putovanjima i 9. kućom u horoskopu. Broj 14 predstavlja jaku energiju koju je potrebno pravilno usmjeriti. 14 je i je broj rizika, straha, potcenjivanja i pogrešne procjene budućnosti. Sunce je 1, a 4 Rahu – sjeverni Mescčev pol. Rahu je Sunčev neprijatelj, ali je sam samo poluplaneta i kao takav mora da se ponaša u skladu s naravi planete s kojom je u zajednici.

I kako se sad sve to odražava na moj život u ulazu broj 14? Kako piše u većem dijelu horoskopskog objašnjenja, odražava se pozitivno. U stubištu je 10 stanova sa stanarima svih godišta.Nijedan nije alkoholičar, nijedan muž ne tuče svoju ženu niti ijedna žena tuče svog muža, nitko se ne seksa uz ono gromoglasno stenjanje po cijeloj zgradi. Ima kućnih ljubimaca po stanovima, ali sve pristojno odgojena čeljad, ne laje,ne grize, ne cvili. Čak ni mačke (još) ne zavijaju. Imamo urednu listu kad koji stanar čisti snijeg i nas 9 se toga uredno pridržava, čak si mi muški znamo i pomoći jedan drugome, osobito ako se želimo malo maknuti od ženskog svijeta.
Kad se sretnemo na stubištu, fino se pozdravimo, kao pravi svjetski ljudi, izmijenimo kurtoazna pitanja poput Na posao? S posla? ili se čak upustimo u intimne razgovore raspitujući se o uzajamnom zdravlju. Čovjek bi rekao – prava idila.

_____________________INTERMEZZO_________________

Donirajte Udrugu Mlada pera

_____________________________________________________

Ali…uvijek to prokleto ali!

Ali izgleda da nitko od dragih susjeda prije podne nije doma, ili su na poslu, ili rade, ili su na fušu, ili su bilo gdje, samo ne doma. A to je jako loše po mene, zaista jako, jako loše!

Ne znam da li je tako i kod vas, ali mi vam, pogotovo u zadnje vrijeme, imamo sve više i više poštara. Postoji, naravno, poštar u službi Hrvatskih pošta, postojao je nekad i poštar City expressa, ali zato za nadomjestak imamo poštara za čekove Međimurskih voda, pa poštara za plin, pa poštara za struju, pa poštara za razne letke…ne, nemojte se čuditi, nisu to raznosači računa i letaka, to su poštari. Koji znaju da ja radim popodne, pa svi odreda zvone na moj zvonac. Jer znaju da ostali susjedi nisu kod kuće!

Mogu ja uzeti slobodno, biti na godišnjem, imati 100 slobodnih dana u komadu, ali nema spavanja duže od 07,30 sati. Ako netko smatra da je i to kasno za dizanje, tko ga šljivi. Ja uglavnom ne idem spavati prije 3, 4 sata ujutro. Noćna sam ptica, volim tišinu i mir i zagrljaj noći, na miru mogu pisati, gledati TV, razmišljati, kovati planove, ustanke, revolucije, proboj na svjetsku scenu. I onda meni prvi “poštar” zvoni poslije 7 ujutro.

Pitam ja na interfon: – Tko je?

Poštar! – kaže.

Koji poštar? – pitam ja! Poštar dolazi između 13 i 14 sati! – nastavljam.

Voda, čekovi! – spreman odgovor.

A, taj poštar! – mrmljam ja. I otvaram vrata. Na svako otprilike 10 zvonjenje ne otvaram, u naletu blagog popizditisa i suludoj nadi da sljedeći put neće zvoniti na moj zvonac. Ali da, kao što rekoh, suludoj nadi!

Jednom me jedan nasmijao do suza, svaka mu čast! Pozvoni on meni i kaže da ima poštu za susjeda kat iznad.

Pa što zvonite meni, što ne zvonite njemu ako je pošta za njega? – pitam začuđeno.

Pa kaj bum zvonil njemu kad znam da nije doma! – odgovara on još začuđeniji.

Dobro, a zakaj zvonite baš meni? – pitam dalje ja.

Pa najte biti smešni. Pa znate da ste Vi doma! – odgovara najozbiljnije.

I tak, poštari vam zbilja uvijek zvone dvaput ak znaju da ste doma, a ne odgovorite u roku odmah. Nagradno pitanje za vas, čitaoce, kako to unovčiti?

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.