Tečaj plesa za članove Udruge slijepih Međimurske županije

Udruga slijepih Međimurske županije uključuje svoje članove u aktivnosti na kojima stječu nova znanja i vještine, što im omogućava da se lakše uključe u društvene tokove života. Jedna od takvih aktivnosti je i tečaj plesa. Ples ima pozitivan utjecaj na razvoj motoričkih vještina, taktilne i auditivne percepcije slijepih osoba te djeluje na razvoj osjećaja prostora, ritma i orijentacije u prostoru.

Tečaj plesa Udruga organizira kao dio trogodišnjeg programa „Rekrea(k)tiva“, koji je počela provoditi od 01. lipnja 2017. godine, a financira ga Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Kroz program Udruga pruža socijalne usluge te organizira aktivnosti za  slijepu djecu i odrasle slijepe osobe.

 Opći cilj programa je povećati socijalnu uključenost i kvalitetu života za slijepu djecu i slijepe odrasle osobe iz Međimurske županije kroz pružanje socijalnih usluga, a specifični ciljevi su osigurati integraciju za slijepu djecu kroz organiziranje aktivnosti slobodnog vremena te osigurati dostupne i kvalitetne socijalne usluge te aktivnosti za odrasle slijepe osobe.

Kako bi pridonijeli prevenciji institucionalizacije i većoj kvaliteti života odraslih slijepih osoba, Udruga im preko programa pruža različite usluge. Jedna od njih je pružanje mogućnosti sudjelovanja u radno-okupacijskim aktivnostima u svrhu razvoja i očuvanja radnih navika i vještina. Partneri na programu su Centar za socijalnu skrbi Čakovec, podružnica Obiteljski centar i Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije.

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku također financira i projekt „Zlatne godine“, kojeg Udruga slijepih Međimurske županije provodi zajedno s Udrugom slijepih Varaždinske županije te program „Pokret!“ koji je s 01. siječnjom 2018. ušao u posljednju, treću godinu provedbe. Kroz projekt „Zlatne godine“, koji traje do kraja veljače 2018.,  provode se različiti tipovi dnevnih aktivnosti za starije slijepe osobe, kako bi se povećala njihova društvena uključenost i kvaliteta života. Osiguranjem videćeg pratitelja članovima kroz program „Pokret!“, osigurava se pomoć u aktivnostima slijepim članovima u kući i izvan nje, kao i olakšava skrb za slijepu osobu članovima obitelji te u konačnici doprinosi samostalnosti slijepih osoba u obavljanju životnih zadaća.

tečaj plesa

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.