Otvoreno pismo čelnika Sv. Martina na Muri i Vujovićeva isprika

Izborniku koji je Sveti Martin na Muri nazvao ‘vukoj….’ poslano je otvoreno pismo od strane Dražena Crnčeca, načenika općine Sv. Martin na Muri i Martina Srše, zamjenika načelnika općine Sv. Martin na Muri, a pismo prenosimo u cijelosti:

“Izuzetno Vas cijenimo kao vrsnog sportaša-rukometaša, kao izvrsnog trenera i izbornika susjedne nam reprezentacije Slovenije i divim se svim vašim sportskim uspjesima koje ste postigli u Vašoj dugačkoj sportskoj karijeri.

Upravo zbog toga začudilo nas je, a i sve mještane naše male općine Sv. Martin na Muri, što ste nas etiketirali pogrdnim nazivom-vukojebina.

Svjesni da ste u svojem životu posjetili mnoge destinacije i vidjeli bijelog svijeta, no ipak mislimo da unatoč tome nismo zavrijedili da naš krajolik na kojega smo itekako ponosni nazivate ovakvim pogrdnim imenom.

Općina i svi mještani naše općine, a pogotovo djelatnici hotela, u kojem ste smješteni s Vašom ali i s drugim rukometnim reprezentacijama (Njemačka, Danska, Češka, Španjolska, Mađarska, Makedonija) dočekali su vas raširenih ruku sa ponosom i spremnošću da Vam ugode u svemu kako bi Vam boravak bio što ugodniji.

Možda niste znali da je upravo općina Sv. Martin na Muri dobitnica nekoliko domaćih, europskih pa i svjetskih priznanja kao destinacija izvrsnosti koju su prepoznali turistički stručnjaci i koji su na temelju nekoliko kriterija, a u koje spadaju i očuvanost prirodne i kulturne baštine, kvaliteta življenja i dr. upravo ovu destinaciju koju vi nazivate-vukojebina- dodijelili najprestižnija priznanja.

Općina Sv. Martin na Muri graniči sa Republikom Slovenijom uz rijeku Muru koja je dio zaštićenog krajolika i spada u regionalni park Mura-Drava.

Dobri odnosi sa našim preko murskim susjedima nikada nisu došli u pitanje, čak štoviše i u najtežim trenucima trudili smo se održati ih dobrima.

Stanovnici i s jedne i s druge strane granice žive u istom okruženju i spadaju u isti krajolik i po razvijenosti nisu mnogo napredniji od nas, pa Vas onda pitam, poštovani gospodine Vujoviću, da li onda i mještani koji uplaćuju u državni proračun iz kojeg se preko rukometnog saveza Slovenije i vi plaćate, također žive u vukojebini?

Niste li onda tom izjavom uvrijedili ne samo nas nego i njih?

Možda Vam nije poznato, gospodine Vujoviću, da u našu općinu dolaze trenirati hrvatski ali i strani nogometni prvo ligaši pa i naša nacionalna nogometna reprezentacija i nikad se nitko nije žalio u tolikoj mjeri da bi nas nazvao takvim pogrdnim imenom, čak štoviše bili su itekako zadovoljni i ponovno se vračali.

Žao mi je što tako mislite o našoj sredini tim više što to mišljenje dolazi od tako visoko pozicionirane osobe cijenjene slovenske rukometne reprezentacije i od takvog rukometnog stručnjaka kao što ste Vi.

Možda ste to izgovorili brzopleto i ne razmišljajući što ste u prvi mah rekli, ali ako tako i mislite o našoj sredini mislim da to baš nije bilo mudro od Vas.

Nikada mi ne bi palo na pamet komentirati Vaš rad jer ste vrsni stručnjak u svome poslu, ali mislim da ne biste ni Vi trebali komentirati i etiketirati takvim imenom sredinu koja Vas je dočekala s otvorenim srcem i raširenih ruku.

Poštovani gospodine Vujoviću znate onu izreku: nije važno što kaže, nego tko kaže.

Obzirom da Vi baš niste bilo tko i da niste baš bilo što rekli, osjetili smo da kao mještani ove sredine, ali i kao načelnik i zamjenik Općine zaštitimo ponos naših mještana koji itekako cijene sredinu u kojoj žive.

Najmanje što očekujemo je da se ispričate i time pokažete da Vam je žao na takvoj izjavi.

Uz dužno poštovanje i srdačan pozdrav!

Dražen Crnčec, načenik općine Sv. Martin na Muri

Martin Srša, zamjenik načelnika općine Sv. Martin na Muri”

Danas su Sportske novosti  objavile ispriku slovenskog rukometnog izbornika Veselina Vujovića koji je nazvao Dražena Pinevića, novinara koji dugo prati rukomet za taj sportski dnevnik i prilično uznemiren kazao “kako mu je žao zbog neprimjerene izjave o Svetom Martinu, da mu nije ni na kraj pameti bilo nekoga uvrijediti, te da je sve bila samo šala”.

– Nikoga nisam želio uvrijediti, to je bila samo šala i ništa više od toga. Ne bi na palo na pamet nešto takvo, tim više što sam u Hrvatskoj kao kod kuće. Rekao sam “vukoj…” bez namjere da nekoga uvrijedim, a najmanje ljude koji se silno trude da nam boravak u Hrvatskoj učine dobrim. Doista se ispričavam svima, kazao je slovenski izbornik u izjavi za SN.

Očito Vujoviću nakon svega nije svejedno piše novinar SN-a koji ga jako dobro poznaje, jer godinama prati njegov rad (donedavno je trenirao i našeg prvaka RK Zagreb) i zaključuje “da mu je svejedno, sigurno ne bi nazvao”.

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.