Noć Muzeja 2018. – sport u Međimurju

Muzej Međimurja Čakovec uključit će se i ove godine u tradicionalnu manifestaciju Noć muzeja 2018. pod naslovom i olimpijskim geslom: Muzeji i sport – brže, više, jače../citius,altius, fortius… Program je osmišljen u suradnji sa Zajednicom sportskih udruga Grada Čakovca.

Naglasak manifestacije stavljen je na analitičko sagledavanje postojećih i stvaranje novih zbirki i muzeja na temu sporta, poticanju lokalnih inicijativa na očuvanju i usporednom vrednovanju sporta u svim njegovim pojavnim oblicima, stvaranju ozračja osjetljivosti na sport kao kulturološke vrijednosti i njegove prisutnosti u raznolikim oblicima društvenog i individualnog stvaralaštva te na aktivnom uključivanju posjetitelja u aktivnosti muzeja kao i stvaranju nove muzejske publike.

Od 30-tih godina prošlog stoljeća u Međimurju je pokrenuto niz sportskih disciplina i klubova koji su davali sjajne rezultate i ostvarili kontinuitet rada do današnjih dana u tenisu, gimnastici, rukometu, atletici, odbojci i nogometu. Čakovec je odvajkada „grad sporta“, što njeguje i danas, a kroz brojna desetljeća iznjedrio je sportske legende poput bračnog para Geze i Elizabete Legenstein (stolni tenis), Franje Punčeca i Ladislava Legensteina (tenis), Drage Vabeca (nogomet), do olimpijskog gimnastičara Filipa Udea danas.

Muzej Međimurja Čakovec ponudit će 26. siječnja 2018. nekoliko programa zainteresiranoj publici.

U 18:00 sati u Muzejsko informativnom centru započet će tribina pod nazivom Brže, više, jače…  Sport u Međimurju. Predstavljanjem zbirke Sport u Međimurju kroz prigodnu izložbu želi se upoznati javnost s ovom malom tematskom muzejskom zbirkom koja je nastala 2012. godine iz istih razloga, ranije navedenih, zbog kojih je sport odabran kao ovogodišnja tema Noći muzeja. Nažalost, trenutačni uvjeti ne dopuštaju prezentaciju međimurskog sporta u stalnom postavu Muzeja Međimurja Čakovec, no želja nam je nastaviti obogaćivati zbirku građom vezanom uz povijest i razvoj sporta u Međimurju te je ukorporirati u novoplanirani stalni postav. Na tribini će sudjelovati predstavnici međimurskih sportskih udruga i nekadašnji sportaši koji će govoriti o razvoju sporta u Međimurju, ali i situaciji u sportu danas.

Od 19:30 do 20:00 sati kustosica Etnografskog odjela Janja Kovač održat će stručno vodstvo izložbom Ljudstvo moje međimursko, imaš blaga i bogatstva – nematerijalna baština Međimurja. Ova velika tematska izložba – otvorena 1. prosinca 2017. – predstavlja petnaest kulturnih dobara s područja Međimurja upisanih na Listu zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara i može se razgledati u Izložbenom salonu Muzeja Međimurja do 28. siječnja 2018.

Ovo će vodstvo izložbom biti svojevrstan uvod u glazbeno predavanje Lidije Bajuk u Dvorani za svečane namjene (vjenčaoni) od 20:00 do 21:00 sat. Naša poznata pjesnikinja i kantautorica, članica Društva hrvatskih književnika, Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika, Hrvatskog društva skladatelja i Matice hrvatske, diplomirana je etnologinja i antropologinja, doktorandica poslijediplomskog studija hrvatske kulture na Filozofskom fakultetu u Zagrebu te radi kao asistentica u Institutu za etnologiju i folkloristiku.

Kao i svake godine ulaz u stalni postav Muzeja te izložbu Ljudstvo moje međimursko, imaš blaga i bogatstva – nematerijalna baština Međimurja od 18:00 do 00:00 sat biti će besplatan, dok vas u atriju očekuje besplatno kuhano vino i druženje uz vatru.

Dobrodošli!

MMČ

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.