Međimurski liječnički tim napravio novi iskorak u interventnoj kardiologiji

U Međimurju se u zdravstvu završavaju ili pokreću investicije od preko 100 milijuna kuna, a krajem 2016. u Županijskoj bolnici Čakovec nova investicija bila je usmjerena prema interventnoj kardiologiji. Od 08. prosinca 2016. do 31. prosinca 2017. ukupno je napravljeno 563 koronarografija, od čega je kod 200 pacijenata napravljena perkutana intervencija. Motiv za otvaranjem je bio da se svim bolesnicima regije omogući optimalno liječenje akutnog koronarnog sindroma sukladno ESC smjernicama. Kako je prilikom obilježavanja prve godišnjice rada Intervencijske kardiologije napomenuo voditelj Odjela kardiologije i koronarne jedinice Branko Ostrički, dr. med., na Odjelu kardiologije i koronarne jedinice u manje od godine dana zbrinulo se 670 pacijenata s dijagnozama ishemične bolesti srca te preko 9960 polikliničkih odnosno ambulantnih pacijenata. Prilika je iskorištena da se prezentira iznimno uspješan rad bolničkog tima u prvoj godini rada laboratorija, te su zbog toga pozvali intervencijske kardiologe iz svih Cath labova u Zagrebu te iz Specijalne bolnice Magdalena Krapinske Toplice. Ispunjena prostorija za sastanke u ŽB Čakovec redom eminentnim liječnicima iz regije, omogućila je da se iz prve ruke uvjere što i kako rade timovi u čakovečkoj bolnici, ali i dokazala kako je stručna zajednica prihvatila međimurski laboratorij i omogućila skoro stvaranje Centra izvrsnosti u području Intervencijske kardiologije, kao servis za bolesnike s akutnim srčanim udarom u regiji sjeverozapadne Hrvatske.

Župan pozdravio rad međimurskog bolničkog tima i stvaranje regionalnog centra

ŽB Čakovec je prema pokazateljima kvalitete prva od svih zdravstvenih ustanova, jednako kao i po postotku zbrinjavanja osiguranika sa svog područja, a ima i najbolji omjer zaposlenih radnika medicinsko/nemedicinskog osoblja u zemlji. Potvrdili su to župan Međimurske županije Matija Posavec, ravnatelj Županijske bolnice Čakovec Robert Grudić i predsjednica Upravnog vijeća bolnice Sonja Tošić Grlač te naglasili kako Međimurje ima odlične liječnike, a uz njihovu stalnu edukaciju stvoreni su ujedno i  infrastrukturni uvjeti da postanemo regionalni centar. „Ovime samo dokazujemo kako smo u zdravstvu, koje nam je prioritet, primjer dobre prakse. U ovom smo trenutku u jednom velikom investicijskom zamahu kako bismo našim stanovnicima omogućili što kvalitetniju zdravstvenu skrb, s obzirom da imamo jedan visoki postotak naših stanovnika koji se liječe u našoj bolnici, nekih 84%. To je u odnosu na druge regionalne bolnice veliki postotak, ali i upravo jedna velika odgovornost. Trenutno provodimo investicije vrijedne oko 100 milijuna kuna samo u okviru bolnice i Doma zdravlja, a svako ulaganje u prvom redu je za pacijente, ali i usmjereno kao motivacija za rad liječnicima u našoj bolnici te stvaranje uvjeta za rad. Naravno da je interventna kardiologija nešto s čime se posebno ponosimo i želimo taj sustav razvijati“, zaključio je Posavec.

Predsjednik hrvatskog kardiološkog društva međimurski centar usporedio s najboljima u Europi

Obilježavanju godišnjice su prisustvovali liječnici iz područja kardiologije i kardiokirurgije, a osobita je čast što se pozivu odazvao akademik prof. Davor Miličić inače predsjednik hrvatskog kardiološkog društva i usporedio onaj međimurski s centrima u Europi. „Kada bi svi centri bili takvi kao ovaj međimurski, naše bi zdravstvo bilo tim uspješnije. Predviđam vam ulazak u daljnju mrežu perkutane intervencije i novi napredak u radu, samo tako nastavite“, rekao je između ostalog akademik Miličić. Dr. Ostrički objasnio je kako je do stanja u kakvom je kardiologija danas trebalo puno truda, rada i učenja, pa su tako on i njegov tim imali svakodnevne edukacije, ali je i najavio daljnje usavršavanje i učenje uz opravdavanje investicije. „Svim pacijentima regije treba omogućiti sve resurse i pravovremenu pomoć, što je prepoznala kardiološka zajednica. Za to su zaslužni rezultati, jer osim što smo pomogli pacijentima s jednom tako teškom bolešću, smanjili smo dužinu liječenja i ujedno omogućili profesionalno ispunjenje našim liječnicima“, objasnio je i predstavio svoj tim ljudi, uz dodatnu zahvalu KB Dubrava i dr. sc. Borisu Starčeviću zbog pomoći u edukaciji, te kardiologu Miomiru Veskoviću koji je s 25 godišnjom praksom dio uspješnog međimurskog tima.

Skup kardiologa zaključen je prezentiranjem rada uz obilazak odjela kardiologije.

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.