GRADSKA ČISTOĆA u Ankari ima svoju biblioteku, a sve knjige su pokupili radnici tog poduzeća iz kontejnera širom grada

-Trebalo je da završe na otpadu, a mi smo im poklonili novi život.
Čitanje je dobro za mozak i navodi na nove ideje – kaže dvadesetogodišnji Eraj Jilmaz, koji čitaocima izdaje knjige. Danas biblioteka ima 4.700 knjiga, a još 1.500 čekaju svoje mesto na polici.

Projekt su pokrenuli pre sedam mjeseci, a knjige su podijeljene po sektorima: od ljubavnih romana, preko dječjih knjiga, pa sve do privrednih savjetnika. U početku su biblioteku koristili samo radnici gradske čistoće okruga Džankaja (njih 700), ali sada je otvorena za sve i radi 24 sata dnevno.U nedavno renoviranoj tvorničkoj zgradi nalaze se biblioteka, kafić i brijačnica, pa je postala omiljeno mjesto za odmor radnika gradske čistoće. Za vrijeme pauze ovdje mogu da čitaju, popiju čaj, ili igraju šah. Sve knjige se iznajmljuju besplatno, najduže na dvije nedjelje.
Mnogi dolaze da vide biblioteku i daju im dobrovoljne priloge.
Neki im čak šalju knjige poštom iz drugih gradova.

U planu je i pokretna biblioteka, s kojom će svakih 15 dana posjećivati škole. Javio im se veliki broj djece, čije škole nemaju biblioteku, ili je izbor knjiga mali.- Veoma smo zadovoljni. Projekt nam je dao nov identitet – kaže upravnik biblioteke.

Knjižnica Gradske čistoće u Ankari

 

Objava: Ljubiša Stavrić

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.