UN je glasovao o rezoluciji, Hrvatska pohvaljena

Opća skupština UN-a na posebnoj je sjednici s premoćnim brojem glasova Trumpovu odluku o Jeruzalemu proglasila nevažećom. UN je glasovao o rezoluciji kojom se SAD poziva da povuče odluku o priznanju Jeruzalema kao glavnog grada Izraela.

Sa 128 glasova za i 9 protiv, UN se izjasnio za rezoluciju kojom poziva SAD da povuče odluku o priznanju Jeruzalema. Hrvatska je u glasovanju bila suzdržana, kao i još 32 države, pa je dobila javnu pohvalu od veleposlanice SAD-a u UN-u NIkki Haley. Predsjednik Trump je najavio uskraćivanje financijske pomoći zemljama koje su podržale rezoluciju.

Devet zemalja (Sjedinjene Države, Izrael, Guatemala, Honduras, Togo, Mikronezija, Nauru, Palaos i Marshallski Otoci) glasali su protiv tog teksta pokrenutog na inicijativu Palestinaca, što je izazvalo opći podsmijeh Amerikanaca prema Donaldu Trumpu i njegovom utjecaju. “Pa za neke države mnogi Amerikanci nikada nisu ni čuli!” – komentari su na Twitteru.

Rezoluciju je SAD već blokirao vetom u Vijeću sigurnosti kada je za nju glasovalo svih 14 preostalih članica. Na Općoj skupštini UN-a niti jedna zemlja nema pravo veta i rezolucije nisu obvezujuće, ali jedinstveno stajalište drugih članova je odjeknulo kao oštro nepriznavanje Washingtona.

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.