RUŠI SE SUSTAV HNS-a: Šimić na svojoj strani ima najvažnijeg igrača?

KANDIDAT za predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza Dario Šimić komentirao je danas izjave premijera Andreja Plenkovića o začahurenosti HNS-a koji svojim statutom onemogućava kandidiranje više ljudi za mjesto predsjednika, javlja Index.

U samom finišu izborne kampanje za HNS, Plenković je poslao poruku da izbori u HNS-u nisu demokratični. Poruka je stigla dan uoči Šimićevog puta u Gospić, po ključne glasove Like, Istre i Rijeke. Tamo ga čeka HDZ-ov kadar, Marijan Kustić. Poruke premijera mogle bi utjecati na stranački kadar HDZ-a u nogometnim bazama. Plenkovićev glas donosi pobjedu, ostalo je domino efekt. Politika je omogućila kaos u nogometu i trebala ga je odavno sanirati.

Šimić se odmah nadovezao na Plenkovićev istup i pojasnio kako potpise županijskih nogometnih saveza čak i teoretski mogu skupiti samo dva kandidata, što dovodi u pitanje demokratičnost i legalnost samog kandidacijskog procesa za predsjednika HNS-a, u sportu koji u Hrvatskoj igra čak 120 tisuća registriranih igrača.

Nogomet, kao omiljeni sport među našim građanima, trebao bi biti točka ujedinjenja, a ne točka
razdvajanja, tvrdi Šimić. Nepovjerenje koje je zavladalo između HNS-ovih dužnosnika s jedne te građana i navijača s druge strane neprirodno je, neodrživo i zabrinjavajuće jer je kontaminiralo odnose između nogometnih dionika.

“Nama treba ozračje kakvo smo imali ’98. godine, kada smo svi bili skupa, kao jedno. Dosadašnjom politikom vodstva Saveza prema potencijalnim gradovima domaćinima reprezentativnih utakmica, klubovima i navijačima to nećemo ostvariti”, rekao je Šimić te nastavio uspoređujući situaciju u HNS-u s krovnom nogometnom organizacijom FIFA-om u kojoj vrijede posve suprotna pravila.

Pravila kojima se dopušta preko 40 kandidatura za predsjednika FIFA-e, u odnosu na samo dvije (2) za predsjednika HNS-a.

“FIFA trenutno broji 211 država članica, a da biste postali kandidat za njezinog predsjednika dovoljno je skupiti potpise pet država. To je 2,4 posto od svih glasova te pokazuje kako FIFA, unatoč brojnim kritikama njezinom radu ranijih godina, drži visoke demokratske standarde. Vjerujem da bi se čelnici FIFA-e dobrano iznenadili kad bi shvatili koliko je zapravo statut HNS-a protivan demokratskim standardima. Naime, samo za kandidaturu za predsjednika Saveza, prema tumačenju HNS-a, potrebni su potpisi čak 43 posto izravnih članova”, rekao je Šimić, objasnivši kako HNS-ov statut prepoznaje 21 izravnog člana, a za kandidaturu su potrebni potpisi njih devet.

Šimić čvrsto vjeruje da će postati predsjednik

Dodatna nelogičnost Statuta leži u činjenici da u njemu ne postoji osnovno demokratsko pravo – birati i biti biran – za sve članove Skupštine, što dovodi u pitanje legalnost nadolazeće izborne
Skupštine. Naime, HNS je, nakon dugo godina odbijanja, bio prisiljen proširiti svoju Skupštinu na 59 članova te je prilagoditi novom Zakonu o sportu. Bez obzira na to, vodstvo HNS-a odlučilo je zadržati stara pravila kandidiranja, poručivši novim skupštinarima da se za rukovodeće pozicije mogu kandidirati samo ako dobiju potporu starih – županijskih nogometnih saveza, što njih čini svojevrsnim superčlanovima Skupštine.

Promjena takvog načina biranja prva je točka programa Darija Šimića u njegovoj kandidaturi za
predsjednika HNS-a.

“Čim postanem predsjednik, inicirat ću promjene statuta i omogućiti svim članovima normalnu
kandidaturu s manjim brojem potpisa podrške. Treba nam više kandidata za rukovodeće funkcije u Savezu. Veći broj kandidata donosi više kvalitetnih ideja, od kojih naš nogomet može samo imati koristi. Vrijeme je da Hrvatski nogometni savez izađe iz svoje čahure”, poručio je Dario Šimić.

Šimić za sada ima jedan službeni potpis, no vjeruje da je na svoju stranu pridobio ključnog igrača. Glas Plenkovića mogao bi dobiti izbore.

Čak i ako ne uspije, Šimić vjeruje da će se sustav HNS-a vrlo brzo urušiti iznutra.

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.