EU zaštitila međimursko meso z tiblice

‘Međimursko meso ‘z tiblice’ upisano je u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla, objavljeno je u Službenom listu Europske unije od 30. studenog 2017. godine, a prenosi eMedjimurje.

Tako je Međimursko meso ‘z tiblice postalo 18-tim hrvatskih proizvodom čiji je naziv registriran u EU. Republika Hrvatska je do sada zaštitila: Krčki pršut, Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres, Neretvansku mandarinu, „Ogulinsko kiselo zelje“/„Ogulinski kiseli kupus“, Baranjski kulen, Lički krumpir, „Istarski pršut“/“Istrski pršut“, Drniški pršut, Dalmatinski pršut, „Poljički soparnik“/„Poljički zeljanik“/„Poljički uljenjak“, Zagorski puran, Krčko maslinovo ulje, Korčulansko maslinovo ulje, Pašku janjetinu, Šoltansko maslinovo ulje, Varaždinsko zelje i „Slavonski kulen“/“Slavonski kulin“.

  • Čestitam našim Međimurcima na ovom postignuću. Priča o nastanku Međimurskog mesa ‘z tiblice svjedoči o stoljetnoj brizi za sigurnost i kvalitetu hrane. Naši preci nisu imali moderne tehnologije, hladnjače, laboratorije… ali su imali visoko razvijenu svijest o važnosti pravilnog čuvanja hrane. Jedna takva priča o domišljatosti i snalažljivosti stvorila je specifičan proizvod koji od danas i službeno nosi zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla koja vrijedi na području cijele Europske unije – izjavio je ministar Tomislav Tolušić.

Udruga za zaštitu međimurskih autohtonih proizvoda iz Čakovca, pokrenula je nacionalni postupak zaštite naziva „Međimursko meso ‘z tiblice“ kao zaštićena oznaka izvornosti 2013. godine. Postupak je na zahtjev stranke obustavljen  2014. godine te je ponovo pokrenut 2015. godine kao zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla, a  2016. godine je naziv „Međimursko meso ‘z tiblice“ zaštićen u Republici Hrvatskoj.

Zahtjev za registraciju naziva „Međimursko meso ‘z tiblice“ na razini Europske unije je upućen Europskoj komisiji 2016. godine. Dana 30. studenog 2017. godine objavljena je u Službenom listu Europske unije L 314 Provedbena Uredba Komisije (EU) 2017/2204 o upisu naziva „Međimursko meso ‘z tiblice“ – zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla.

„Međimursko meso ‘z tiblice“ je proizvod sastavljen od dva sastojka: „slanína“ i dimljenih i termički obrađenih komada svinjskog mesa. U proizvodnji  „Međimurskog mesa ‘z tiblice“ kao sirovina se upotrebljava svježe svinjsko meso (svinjski but u komadu bez kostiju i kože, svinjska leđa i slabina, lopatica, vrat, rebra i potrbušina) i leđna slanina. „Slaníne“ su proizvod dobiven termičkom obradom leđne slanine uz kontrolirane uvjete. Termički obrađeni komadi svinjskog mesa slažu se u „slaníne“ na način da svaki komad mesa mora biti obložen „slanínama“. Zrenjem u trajanju od najmanje 45 dana dobiva se gotov proizvod „Međimursko meso ‘z tiblice“ koji je spreman za konzumaciju.

Međimursko meso z tiblice

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.