Uniformirani učenici OŠ Jože Horvata Kotoriba – prvi u Međimurju

Od 2. studenog većina od 272 učenika OŠ Jože Horvata Kotoriba je uniformirana. Jednake polo majice plave boje, s kratkim rukavima, nose djevojčice i dječaci, javlja eMedjimurje.

Rezultat je to ideje s kojom su u javnost početkom godine izašli, a potom i realizirali, u nekim zagrebačkim osnovnim školama i njegovoj okolici kao i dijelu Dalmacije.

– Od naše ideje do realizacije prošlo je sedam mjeseci, što je odluka Vijeća roditelja, a potom i potpisanih suglasnosti roditelja. Nabavka majica obavljena je u cijelosti transparentno posredstvom povjerenstva u kojem su bili roditelji i zaposlenici škole – rekla je ravnateljica OŠ Snježana Matoš, prof.

Po njoj je ova novina proces koji treba s vremenom zaživjeti i normalno je da postoje i sitni otpori roditelja.

– Proces je odgojne naravi koji vodi prema zajedništvu, a koje u našem društvo nerijetko biva napušteno – istaknula je. Dodala je kako njihova škola specifična glede romske nacionalne manjine, a njima je u cilju da te razlike budu što manje vidljive već da u prvom planu bude pripadnost jednoj zajednici, a to je u konkretnom slučaju njihova škola.

To još nije sve. U uniformiranje učenika uključit će se i Općina Kotoriba gdje je od čelnih ljudi dano obećanje da će se po rebalansu općinskoga proračuna prići kupnji hoodica (majice s dugim rukavima s kapuljačom) za sve učenike.

Danas, u hladnije vrijeme, učenici ispod majica kratkih rukava nose one s dugima ili košulje. Bilo je roditelja koji su kupili više od dvije majice čija je cijena bila 96 kuna.

Boja? Sasvim razumljivo da plava boja asocira na vodu, na čovjeka koji je na toj vodi proveo dio života, na čovjeka čije ime nosi.  

FOTO: ALF/eMedjimurje

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.