Protest Međimuraca – Hrvatska ovaj put niti do Drave?

Protest Međimuraca: HTZ ne prepoznaje Međimurje i sjever Lijepe naše kao ključnu destinaciju, prenosi reakcije HrTurizam

Novi promotivni spot HTZ-a podigao je puno “prašine”, kako pozitivne, prvenstveno zbog činjenice što su napokon naši sportaši dobili ulogu ambasadora našeg turizma, a tako i negativne. Jedna od negativnih argumentiranih kritika je što u promotivnom spotu niti u jednom kadru nema sjevernog dijela Lijepe naše.

Na ovogodišnjim Danima hrvatskog turizma Međimurje ponovno je odnijelo mnogo nagrada i priznanja. DMC agencija Etnoart travel primila je posebno priznanje za razvoj eno-gastro turizmu, te tvrtka Eltel d.o.o. također primila zasluženo priznanje u kategoriji Inovacija u turizmu za modularni sustav za opremanje biciklističkih staze. U kategoriji Čovjek ključ uspjeha proglašeni su najbolji vozač – Dino Mađarić iz tvrtke Rudi express d.o.o., te spasioc Nino Škrobara iz tvrtke EKOM d.o.o.

Kao reakciju na propust, gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač uputio je apel Hrvatskoj turističkoj zajednici i istaknuo da u zadnjem promotivnom spotu nema niti jednog kadra sjevernog dijela Lijepe naše i Međimurja. „Spot je uistinu hvalevrijedan i obuhvatio je sve elemente na koje možemo biti ponosni – vrhunske sportaše, kulturne destinacije, gastronomske delicije i divne krajolike. Međutim, naprosto je nevjerojatno da je u potpunosti izostavljen sjever Hrvatske, naši divni gradovi i bogata turistička ponuda. Stalno slušamo da turistička ponuda mora biti aktualna 365 dana godišnje i smatram da upravo sjever Hrvatske to dokazuje. Čakovec je danas grad koji nudi Advent, u vrhu ljetne sezone pruža manifestaciju Porcijunkulovo koja je ove godine privukla 300 000 ljudi i impresionirala svjetski poznatu blogericu Ashley Colburn. U svakoj turističkoj aktivnosti u gradu prostor za promociju pružamo lokalnim OPG-ovima, obrtnicima i umjetnicima, za koje je promocija u sklopu ovakvih nacionalnih aktivnosti ključna. To je uistinu minimum koje država mora osigurati onima koji pune naš proračun i promoviraju blagodati svoga kraja na najbolji mogući način. Susjedni Varaždin također nudi fenomenalne sadržaje i također nismo vidjeli niti jedan jedini kadar i s pravom možemo protestirati protiv ovakve nepravde“ poručuje Kovač.

Također, Međimurje se može ponositi što je u dva navrata proglašeno Europskom destinacijom izvrsnosti, Špancirfest je turistički događaj godine, dok Porcijunkulovo kao i Renesansni festival privlače stotina tisuća posjetitelja svake godine i dokazuju se kao odlične turističke priče. “Video spot je rađen s namjerom prezentacije na World Travel Marketu u Londonu i njegovo trajanje je više od dvije minute gdje se pokazuju sve regije Hrvatske. Upravo iz toga razloga mi nije jasno kako se nije našlo Međimurje i sam sjever kao regija koja kameri može ponuditi brdo atraktivnih kadrova, a nije se našlo kao ni mnogo puta do sad. Međimurja nema ni na Turističkoj karti na stranicama Hrvatske turističke zajednice. Uvijek volimo raditi veliki populizam kad primimo neke nagrade, a pitanje je težine tih nagrada i koliko one uopće znače, ako ih se kasnije ne koristi na kvalitetan način.” ističe Nikola Budiša, vlasnik tvrtke LM Komunikacije i pokretač projekta Lovely Medjimurje te dodaje kako u  slučajevima promocije i lobiranja da Međimurje i sjever Hrvatske stanu na neku turističku kartu su definitivno zakazale institucije. ” To je njihov posao, bez da se itko ljuti, ali neke stvari po tome pitanju bi trebale biti bolje, a uvelike bi pomogle svim dionicima turizma” zaključuje Budiša.

Dokaz i potvrda uspješnosti destinacije je svakako i međimurski festival Forestland koji uspješno raste već petu godinu zaredom. Odlična turistička priča u središtu Međimurja koja svakako zaslužuje više medijske pažnje, pogotovo jer se radi o festivalu na kontinentu, a ne na moru, a koji privuče preko 20.000 posjetitelja i raste iz godine u godinu. “Međimurje kao lokacija sigurno se razvija, imamo konstantan priljev novih sadržaja i turista. Na žalost mi Međimurci ne cijenimo dovoljno to što imamo, rijetko kad lobiramo za naše i to je evidentno. HTZ, kao i općenito Hrvatska kao da završava na Dravi i ponekad je žalosno da nas se tako šikanira. No, kao i uvijek mi ćemo raditi i zasukati rukave i pokazati da i s takvim pristupom imamo proizvode, lokaciju i pamet za stvaranje zavidnih sadržaja” zaključuje Krešimir Biškup, organizator Forestlanda koji stavlja Međimurje na europsku kartu elektronske glazbe.

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.