Rusi domišljato riješili problem premalog kapaciteta stadiona na kojem će se igrati SP

FIFA je upozorila organizatore Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji kako stadion u Ekaterinburgu ne zadovoljava uvjete jer ima samo 27.000 mjesta. Minimum za odigravanje utakmica SP-a je 45.000 sjedalica pa su ruski građevinari pronašli rješenje…

‘Nemamo vremena za opuštanje jer stadioni i infrastruktura tada neće biti gotovi na vrijeme’, kazao je ruski predsjednik Vladimir Putin na sastanku s brojnim domaćim dužnosnicima u svezi priprema za Svjetsko nogometno prvenstvo kojem je Rusija domaćin sljedeće godine.

Putin je ustvrdio da su u cjelini svi radovi na stadionima i infrastrukturi zadovoljavajući, no i da postoje mnogi problemi, prenosi Tportal.

Jedan od njih bio je i stadion u Ekaterinburgu koji nakon prvih inspekcija Fife nije zadovoljio. Istina, Ekaterinburg Arena novi je stadion, građen po svim zahtjevima SP-a, no pojavio se problem. Ima ‘samo’ 27.000 mjesta, a za odigravanje utakmica SP-a treba minimalno 45.000.

I ruski su se inženjeri i građevinci na brzinu dosjetili kako ‘izmisliti’ u najkraćem mogućem roku još 18.000 sjedalica. Doslovno su otvorili dvije strane stadiona, one iza golova te s vanjske strane postavili montažne tribine! Sve je na čvrstoj konstrukciji poput građevinske skele, nije to prvi put da se dodatne tribine postavljaju na takav način, ali ovo je prva doslovno izvan stadiona i toliko velika!

‘Postoje kašnjenja u izgradnji, koja zasad nisu zabrinjavajuća, ali je vrijeme za upozorenja. Čeka nas završni dio posla koji je ujedno i najteži’, upozorio je Putin na sastanku sa šefovima organizacijskog odbora, guvernerima i gradonačelnicima gradova domaćina i drugim dužnosnicima zaduženim za projekt SP 2018. Putin se pritom pohvalio da je Rusija olakšala dobivanje viza za inozemne navijače i već potrošila milijarde dolara na izgradnju stadiona, hotela, prometnica i drugih infrastrukturnih projekata.

SP u Rusiji počinje 14. lipnja, a završava finalom na moskovskom Lužnikiju 15. srpnja sljedeće godine. No, čini se kako će Ekaterinburg Arena ipak dobiti titulu najegzotičnijeg stadiona SP-a.

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.