Bruxelles očima magarca i tovara

Jučer je u Bruxellesu održano predstavljanje hrvatske ponude da se Europska agencija za lijekove (EMA) iz Londona preseli u Zagreb. Selidba jedne od važnijih europskih agencija, koja ima 900 zaposlenih i velike ovlasti u farmaceutskom sektoru, jedna je od posljedica Brexita. Za novo sjedište EMA natječe se 19 gradova u Europskoj uniji, no nakon jučerašnjeg predstavljanja hrvatske ponude, prilično je jasno da ova agencija neće doći u Zagreb.

Hrvatsku ponudu su predstavili ministar zdravstva Milan Kujundžić i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, obojica poznati po tome da im strani jezici nisu jača strana, i obojica očito uvjereni da su svi kao neki hrvatski novinari koji su plaćeni da im se mulja, Kujundžić je svoje izlaganje započeo na slomljenom engleskom, izjavivši sljedeće: “Thanks for your coming. I’m a Croatian minister and I’ll speak Croatian”. U prijevodu: “Hvala za vaše dolazak. Ja sam hrvatski ministar i ja ću govoriti hrvatski.” To je vjerojatno bolja opcija, jer je u dvije rečenice engleskog pokazao da mu taj jezik ne ide.

Bandićeve bajke o multikulturalnom Zagrebu

Zagrebački gradonačelnik Bandić je glavni grad Hrvatske predstavio kao multikulturalni raj, a još manje uvjerljiv je bio kada je dobio pitanje iz publike o tome kako bi gay zaposlenike EMA uvjerio da se presele u Zagreb, ako se već prezentira kao veliki zagovornik raznolikosti. Bandić je krenuo u dugi i nekoherentni odgovor u kojem je između ostaloga spomenuo Branka Lustiga i da “ne ide na paradu”. Isto mu je pitanje postavljeno tri puta jer nikome nije bilo jasno što priča, pa je tek u svojem trećem odgovoru spomenuo da u Hrvatskoj postoji Zakon o životnom partnerstvu i sve zaključio s izjavom da s gay ljudima “voli popiti kavu, iako ne dijeli njihov stav”. “To su topli i dragi ljudi, isto kao ja”, završio je Bandić.

Indexu su ljudi prisutni na predstavljanju hrvatske ponude za sjedište EMA u Zagrebu potvrdili kako Bandićevo standardno dadaističko muljanje umjesto suvislog odgovora na postavljeno pitanje nije dobro primljeno u Bruxellesu.

Zagrebački gradonačelnik je kasnije u izjavi za N1 implicirao da je pitanje o gay zaposlenicima EMA moguća provokacija, još jednom pokazavši svoj provincijalizam. I hrvatski novinar i dopisnik iz Bruxellesa Tomislav Krasnec na svom je Twitteru istaknuo da se Bandić nije proslavio svojim odgovorom.

Europska komisija uzima ozbiljno zabrinutost gay zaposlenika EMA

Za Europsku komisiju prava LGBT zaposlenika Europske agencije za lijekove nisu naravno bile provokacija kada su zaposlenici istaknuli da ne žele ići živjeti u članicu EU-a koja ne priznaje istospolna partnerstva, izdvojivši naročito Slovačku, Bugarsku, Poljsku i Rumunjsku kao problematične lokacije za novo sjedište agencije. EK je pak naglasila da će se sva njihova prava poštivati u skladu s europskim zakonodavstvom, te im poručila da će biti zaštićeni i u spomenutim zemljama.

No, gradonačelniku Bandiću nije palo na pamet danas u Bruxellesu reći nešto afirmativno o LGBT pravima, nego je imao potrebu nekoliko puta naglasiti kako se ne slaže sa stavovima LGBT ljudi.

Time sigurno nije pridobio naklonost gay zaposlenika Europske agencije za lijekove, što je itekako veliki problem jer je najnovija anketa među zaposlenicima EMA-a pokazala da postoje gradovi u koje čak 90 posto zaposlenika odbija ići. Ako bi se agencija preselila u Varšavu, Bukurešt ili Sofiju, otkaz bi dalo toliko zaposlenih da EMA ne bi uopće mogla funkcionirati.

Zagreb je prema neslužbenim informacijama malo bolje prošao u anketi od ova tri grada, no nakon jučerašnje briselske blamaže Kujundžića i Bandića, nema sumnje da možemo zaboraviti na dolazak ove važne europske agencije u Hrvatsku.

 

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.