Izrada lučica

Aktivan rujan Udruge slijepih Međimurske županije

U srijedu, 13.09.2017. godine, Udruga slijepih Međimurske županije održala je partnerski sastanak sa Zavodom za javno zdravstvo Međimurske županije. Sastanku su prisustvovale: predstavnice Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije (ravnateljica zavoda, prim. Marina Payerl – Pal, dr. med.; Diana Uvodić Đurić, dr. med. i Renata Kutnjak Kiš, dr.med.) te predstavnice Udruge (predsjednica Udruge, Marija Ciglar, koordinatorica aktivnosti za odrasle slijepe osobe na programu „Rekrea(k)tiva“ i Marina Gašparić, voditeljica programa „Rekrea(k)tiva“).

Marija Ciglar obavijestila je predstavnice Zavoda da je Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Udruzi odobrilo provedbu trogodišnjeg programa udruga koje djeluju u području socijalne skrbi pod nazivom „Razvoj i širenje mreže socijalnih usluga koje pružaju udruge“ za razdoblje 2017. do 2020. godine. Prva provedbena godina programa „Rekrea(k)tiva“ traje od 01.06.2017. do 31.05.2018. godine. S obzirom da je Zavod jedan od partnera na programu (drugi je Centar za socijalnu skrb Međimurske županije), ustupit će djelatnike (liječnike, profesore i medicinske sestre)  koji će provoditi edukativna i preventivna predavanja i savjetovanja. Aktivnosti za koje je planirano da će Udruga provoditi u suradnji sa Zavodom, tijekom prve provedbene godine programa su: edukacija za rano otkrivanje raka debelog crijeva, pravilna prehrana te edukacija za promicanje mentalnog zdravlja.

Osim ove aktivnosti, kao dio programa „Rekrea(k)tiva“, održani su i tečaj domaćinstva, tečaj vrtlarstva, kreativne radionice te roditeljski sastanak za roditelje djece članova Udruge.

Tečaj vrtlarstva
Tečaj vrtlarstva

U petak, 22.09.2017. godine, održani su: tečaj domaćinstva, s ciljem stjecanje novih znanja i vještina u okviru kućanskih poslova, na kojem su članice prezentirale svoje kulinarske vještine te tečaj vrtlarstva na kojem članovi mjesečno obrađuju vrt, a ovog puta su brali posljednje plodove.

Tečaj domaćinstva
Tečaj domaćinstva

Na dvije radionice izrade glinenih proizvoda, koje su se održale 07. i 14.09.2017. godine, članovi su izrađivali nakit i razne dekorativne predmete od gline.

Izrada glinenih proizvoda
Izrada glinenih proizvoda

U ponedjeljak 18. i četvrtak 21.09.2017. godine održana je radionica izrade lučica financirana od strane Međimurske županije.

Kreativne radionice održavaju se s ciljem rehabilitacije, a imaju pozitivan utjecaj na povećanje potencijala članova jer se uz stjecanje novih znanja i vještina bolje i uspješnije snalaze u svakodnevnom životu.

U utorak, 12.09.2017. godine, članovi Udruge hodočastili su u Mariju Bistricu. Provedbom ove aktivnosti promiče se integracija slijepih osoba u društvo, povećavaju im se mogućnost uključenosti u aktivan i kvalitetan život te im se povećava mobilnost i pozitivno utječe na njihovo zdravlje. Ovo hodočašće jedna je od aktivnosti projekta „Zajedno za bolje društvo“ financiranog od strane Općina i Gradova Međimurske županije.

Hodočašće u Mariju Bistricu
Hodočašće u Mariju Bistricu

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.