U (ne)očekivanju Godota

Pa ne, ja ipak ne očekujem Godota, ja sam u slatkom iščekivanju, a kad nešto slatko iščekujete jer znate da će se to dogoditi, onda vam samo to iščekivanje prolazi sporo. No opet, koliko god sporo prolazi, ne nervirate se jer znate da će sigurno doći.

Sve predradnje su odrađene, čak i prije predviđenog roka. Udruga Mlada pera je registrirana i dobila je sve brojeve i oznake koje joj državna administracija mora dodijeliti.

Najteži dio posla, ali i to pod navodnicima, je bilo skupljanje emailova svih osnovnih škola po županijama.

I danas je započeto slanje emailova u sve osnovne škole (nadamo se da sve) po svim županijama Republike Hrvatske, kojim se predstavlja udruga Mlada pera i portal Top generacija.

Podsjetimo, udruga Mlada pera je udruga za promicanje dječjeg literarnog stvaralaštva i blogiranja. Nevladina je, nestranačka i neprofitna udruga građana.

Cilj Udruge je promicanje dječjeg, mladenačkog, učeničkog i studentskog literarnog stvaralaštva, poticanje na blogiranje osoba svih uzrasta te aktivno sudjelovanje u komentiranju društvenih, sportskih, kulturnih i socijalnih događanja.

Djelatnosti Udruge su:

– objavljivanje literarnih radova na portalu Top generacija uz poštivanje Zakona o zaštiti osobnih podataka (NN 106/12), Zakona o medijima (NN 59/04), Zakona o elektroničkim medijima (NN 153/09, 84/11 i 94/13) i Pravilnika o zaštiti maloljetnika u elektroničkim medijima (NN 28/15),

– objavljivanje komentara društvenih, sportskih, kulturnih i socijalnih događanja te blogiranje na portalu Medjimurje.info,

– organiziranje natječaja u literarnom stvaralaštvu,

– ostvarivanje suradnje sa školama i knjižnicama u cilju poticanja literarnog stvaralaštva djece,

– organiziranje tečajeva, edukacija, seminara, predavanja, tribina, radionica i drugih stručnih skupova, te izložbi i prigodnih donatorskih akcija te izdavačka djelatnost, izrada uporabnih i promotivnih proizvoda,

– organiziranje volonterskih programa,

– suradnja i partnerstva s domaćim i međunarodnim organizacijama te fizičkim osobama,

– sudjelovanje na domaćim i međunarodnim stručnim skupovima, kongresima i sl.

Udruga sukladno ciljevima Udruge djeluje na području:

– demokratske političke kulture,

– kulture i umjetnosti,

– ljudskih prava,

– obrazovanja, znanosti i istraživanja.

Znamo da među učenicima ima mnogih koji pišu, neki poskrivećki, neki javno. I ima ih  svih godina, svih generacija, a mi ih pozivamo da svi zajedno, bez obzira na starost, budemo TOP GENERACIJA, generacija koja piše i koja želi pokazati to što piše.

Bez obzira pišu li stalno, ili imaju neki sastavak iz škole na koji se posebno ponose, neka pošalju na portal, mi ćemo ga objaviti. Radi li se samo o nekoliko misli, sastavku, priči, eseju, pjesmi, epu, nema veze, neka pošalju, neka dozvole da i drugi pročitaju ono što je njihov mozak (ili srce) iskomponirao.

Oni šalju, portal TOP GENERACIJA objavljuje, jer ako jedna slika vrijedi tisuću riječi, kreativnost je kad sliku koja vas je ostavila bez teksta možete opisati sa tisuću riječi.

Svoje radove mogu poslati na email udruga@mlada-pera.medjimurje.info ili na adresu

Udruga Mlada pera
Travnik 14
40000 Čakovec

Radovi mogu biti objavljeni anonimno, sa nadimkom ili imenom i prezimenom uz suglasnost roditelja. Napominjem da je svoje pozitivno mišljenje, da je vrijedno prikazati dječje literarno stvaralaštvo u medijima, dala i pravobraniteljica za djecu doc. dr. sc. Ivana Milas Klarić, uz uvjet da se maksimalno štiti interes djeteta. Radovi se mogu slati tijekom cijele kalendarske godine.

Sa novom školskom godinom 2017/18. kreće i naš prvi veći projekt s ciljem izdavanja prve knjige s dječjim literarnim stvaralaštvom na temu RAZLIČITOST.

Tema je za sve uzraste ista, jer pojam različitost ima vrlo široko značenje i može se primijeniti na bezbroj područja, pa neka svaki pojedinac piše o onoj temi/području na što ga pojam različitost prvo ili najviše asocira ili ga neka radnja najbolje opisuje.

Projektom se, osim širenja pismenosti i literarnog izražavanja želi djecu upoznati s pojmom RAZLIČITOST i da različitost nosi pozitivan predznak, a ne negativan predznak predrasuda. Kroz selekciju pristiglih radova ukazati na različitost veličina, prehrambenih navika, igara, spolova, vjerovanja, življenja…

Najbolje radove ćemo nagraditi, a zatim izdati i knjigu sa izborom iz pristiglih radova.

Kod proglašenja najboljih radova planiran dolazak najboljih mladih autora na uručivanje nagrada njima, a nakon izlaska knjige poklon te knjige knjižnicama svih škola čiji učenici su se odazvali natječaju.

U tijeku je, naravno, i traženje sponzora i donatora, no kako je do sada sve išlo po planu, zašto ne nastaviti istim tempom i entuzijazmom?

Ponešto radova za objavu je već stiglo i objavljeni su na portalu, pogledajte, pročitajte, isplati se! Djeco, omladino, vi nam i dalje šaljite svoje literarne radove, osvojite svijet, ili tihu simpatiju, svojom maštom i kreativnošću!

mozaik

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.