U Muskom Središću sprema se prosvjed, podupire ga i župan slovenske Lendave

Danas u ponedjeljak u 9.30 sati u centru Murskog Središća, zagušenom prometom, održat će se mirni prosvjed upozorenja na kojem će građanima podršku dati i župan slovenske općine Lendava. Prosvjednici će pola sata prelaziti preko pješačkih prijelaza i tako blokirati pomet, piše lokalni.hr.

Gradonačelnik Dražen Srpak pozvao je građane na prosvjed jer još nije stupio na snagu Pravilnik o ograničavanju uporabe pojedinih javnih cesta za promet teretnih vozila s masom većom od 7,5 tona, pa građani, kako ističe, i dalje trpe teror 18.000 teretnjaka, koliko ih mjesečno prođe kroz središnju gradsku Ulicu Josipa Broza Tita. To je 600 kamiona dnevno.

– Cijela se kuća zatrese kad prođe kamion. Popucali su nam zidovi, a u kupaonici i pločice. Ne možete gledati televiziju od buke, a i dječje su nam sobe okrenute prema ulici. Najgore je ujutro oko 6 sati kad kamioni stoje i čekaju na red za prolaz. Osim buke, smetaju nam i truju nas ispušni plinovi, pa ne možemo otvarati prozore i sjediti na terasi – opisuje nam Aleksandra Novak s kućnog broja 18.

Grad je još 2015. godine predložio da se donese propis o ograničavanju upotrebe državne ceste D 209 za strana teretna vozila čija najveća dopuštena masa premašuje 7,5 tona, kako bi se zaštitili građani. Od ulaska u EU promet državnom cestom D 209 iz Slovenije kroz Mursko Središće, pa sve dalje do Čakovca, povećan je za čak 300 posto. Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković prije dva mjeseca najavio je da će se 1. srpnja zabraniti teretni promet većim kamionima preko obližnjeg graničnog prijelaza. U Ministarstvu su već izradili pravilnik kad se pojavila prepreka.

Na snazi je, naime, uredba Vlade o kategorizaciji graničnih prijelaza po kojoj je onaj Mursko Središće – Petišovci međunarodnog karaktera, a kako uredba ima veću pravnu snagu od pravilnika, može ju izmijeniti samo Vlada. Osim toga, Europska komisija ne dopušta selektivnu primjenu propisa, pa bi se morao zabraniti i promet domaćim prijevoznicima, pa su u Udruzi hrvatskih cestovnih prijevoznika upozorili su da bi im zabrana prouzročila štete. Kratkoročno rješenje pronađeno je u tome da se promet dozvoli samo hrvatskim i slovenskim prijevoznicima, kojih je oko 12 posto od ukupnog broja kamiona. Jedino trajno rješenje je gradnja novog mosta, zaobilaznice Murskog Središća i brze ceste do Čakovca.

Umiješati se mora i stalna mješovita slovensko-hrvatska komisija
Grad Mursko Središće traži i prekategorizaciju graničnog prijelaza Mursko Središće – Petišovci iz međunarodnog u međudržavni za teretni promet, te zadržavanje statusa međunarodnog graničnog prijelaza za putnički promet, a potporu je za to zatražio i od župana slovenske općine Lendava Antona Balažeka.

– Takvom kategorizacijom graničnog prijelaza, za koje pozitivno mišljenje mora dati stalna mješovita hrvatsko-slovenska komisija, teretni promet bi se sveo na prihvatljive okvire jer bi preko njega mogli prometovati samo slovenska i hrvatska teretna vozila, a sav putnički promet bi se i nadalje odvijao prema sadašnjim pravilima – pojašnjava gradonačelnik Dražen Srpak.

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.