IZRAELCI SNIMILI VIDEO U ZNAK ZAHVALE HRVATIMA

Dva Canadaira upućena su na gašenje požara u Izrael 24. studenog iz vojarne ‘Zemunik’ u Izrael radi pružanja međunarodne humanitarne pomoći u gašenju velikih šumskih požara koji su zahvatili sjeverni i središnji dio te zemlje.

‘U ime izraelskog naroda zahvaljujem vam od srca na hrabrosti i velikodušnosti… Pokazali ste što je pravo i iskreno prijateljstvo, dosad ste bili heroji u svojim zemljama, a sad ste heroji u našoj zemlji’, rekao je izraelski predsjednik Reuven Rivlin još prošle godine zahvalivši posadama koje su sudjelovale u studenom 2016. u gašenju velikih požara u Izraelu, a među kojima je bila i Hrvatska.

Ove godine objavili su i video zahvale koji su snimili, a kojim pokazuju oduševljenje hrvatskim kanaderima, prenosi Croative.net.

Dva Canadaira upućena su na gašenje požara u Izrael 24. studenog iz vojarne ‘Zemunik’ u Izrael radi pružanja međunarodne humanitarne pomoći u gašenju velikih šumskih požara koji su zahvatili sjeverni i središnji dio te zemlje.

Odluku je donijela Vlada RH 23. studenog 2016., na prijedlog potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića, nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanyahu zatražio pomoć.

Uz dva Canadaira u Izrael su poletjeli i članovi posada i zrakoplovno-tehničkog osoblja predvođeni kapetanima, pukovnicima Davorom Turkovićem i Goranom Vlahovićem te bojnicima Tomislavom Slavicom i Željkom Žugajem.

Već prvog dana djelovanja na požarištima, 25. studenog, provele su u zraku 13 sati gaseći požare na području Haife i Mount of Jerusalema te pritom izbacile oko 150 tona vode. Unatoč otežanim uvjetima uzimanja vode na otvorenom Sredozemnom moru, kao i jakim vjetrovima, posade su ulagale maksimalne napore kako bi požarišta što prije stavile pod nadzor i zaustavile njihovo daljnje širenje. Drugog su dana djelovanja na požarištima, 26. studenog, hrvatske posade provele u zraku deset sati gaseći požare na urbanom prostoru Natafa pri čemu su izbacile oko 110 tona vode. U četiri dana djelovanja hrvatske zračne snage ukupno su provele 35 sati u zraku i pritom izbacile oko 280 tona vode na požarišta, prenosi Jutarnji list.

Uz hrvatske kanadere koji su u Izrael pristigli među prvima, niti 24 sata od upućenog poziva za pomoć, u gašenju požara sudjelovale su i protupožarne zračne snage iz Grčke, s Cipra, iz Italije, Turske, Rusije, SAD-a, Ukrajine, Azerbajdžana, Francuske, Španjolske i Rumunjske.

To je bio drugi put da hrvatske zračne protupožarne snage pružile pomoć u gašenju požara u Izraelu. Prvi angažman s jednim Canadairom bio je od 04. do 08. prosinca 2010. godine.

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.