Borba protiv zagađenja zraka: U Kini se gradi “šumski grad”

Više od milion ljudi godišnje umre zbog zagađenja zraka u Kini. Iz tog razloga se ova zemlja inovativnim rješenjima bori protiv stakleničkih plinova, a jedan od načina je izgradnja “šumskog grada” u Liuxhou na jugu Kine, koji je osmislio italijanski arhitekta Stefano Boeri.

Planirano je da u novoizgrađenoj metropoli, na fasadama, balkonima i krovovima, ali i svakoj mogućoj površini bude zasađeno milion biljaka različitih vrsta i 40.000 stabala. Kada bude izgrađeno, drveće i zelenilo apsorbirat će skoro 10.000 tona ugljendioksida godišnje i proizvesti blizu 900 tona kisika godišnje.

Izgradnja zelenog grada u Liuzhou je u toku, a planirano je da bude završen do 2020. godine i da u njemu živi 30.000 stanovnika, piše Klix.ba.

“Šumski grad” prostire se na 432 hektara zemlje. Planirano je da u njemu budu izgrađene škole i bolnice i da bude povezan s postojećim željeznicama u Liuzhou. Planiraju izgradnju geotermalnih i solarnih izvora tako da grad ima samoodrživi izvor energije.

Ukoliko ovaj projekt bude uspješan, mogao bi predstavljati nacrt drugim zemljama koje također imaju problem sa zagađenjem zraka.

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.