Kršćanska crkva u Škotskoj odobrila gay vjenčanja

ISTOSPOLNI parovi moći će se vjenčati u nekim crkvama u Škotskoj nakon što su vjerske vlasti u četvrtak pristale promijeniti tekstove u kojima se navodi da je brak zajednica muškarca i žene, što je prvi takav potez jedne velike kršćanske crkve u Velikoj Britaniji.
Na općoj sinodi Škotske Episkopalne Crkve u Edinburghu, više od dvije trećine biskupa, svećenstva i laika glasovalo je za tu promjenu.

Sukob s ostatkom svjetske anglikanske zajednice

Velika Britanija legalizirala je istospolne brakove 2014. godine, ali nijedna kršćanska crkva nije dosad dopustila istospolna vjenčanja.
Ovaj potez otvara put kršćanima homoseksualcima iz bilo koje Anglikanske Crkve da se vjenčaju u Škotskoj, ali dovodi Škotsku Episkopalnu Crkvu u sukob s ostatkom svjetske anglikanske zajednice.

“Uklanjanjem spola iz našeg kanonskog prava naša Crkva sada potvrđuje da istospolni par nije samo vjenčan nego je vjenčan u Božjim očima”, izjavio je David Chillingworth, poglavar Škotske Episkopalne Crkve.

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.