Tko je bolji vođa, predsjednica ili…?

Tko je bolji vođa? Šefica, predvodnica, predsjednica ili kraljica?
Da bi odgovorili na postavljeno pitanje, prvo treba analizirati koje su dužnosti predsjednice i ima li veće ili manje ovlasti od kraljice?
Predsjednica bi trebala voditi brigu o svim pripadnicima svoga stada, jata, čopora, roja, ovisno kakvu skupinu promatramo. Već samim vođenjem brige o svima dokazala bi i da je predsjednica svima, a ne samo nekima. Također bi trebala uvažavati potrebe svih, a ne samo nekih.
Jer ukoliko ne vodi brigu o svima, dolazi do velike opasnosti da se njena skupina raspadne, da se pojave prebjezi, izbjeglice, suicidi,… Mora čvrsto stajati iza svoje odluke kad nekog pripadnika ili pripadnike izgna iz svoje skupine, bilo onemogućavanjem njihovog prosperiteta u svojoj skupini bilo direktnim davanjem do znanja onima kojima se ne sviđa u skupini da mogu slobodno put pod noge, ili trbuh, ili perja, ili peraje.
Prava predsjednica će pokazati da je dominantna i ako treba parit će se i sa nekoliko mužjaka samo da ojača svoj položaj i poveća svoju skupinu.
Nježna, slaba predsjednica nema šanse da opstane. Ona mora biti mudra, jaka, po potrebi i sklona seksu da bi riješila neki konflikt, kao recimo primat bonobo. Grupu tih malih i mršavih majmuna uvijek vodi ženka, majmunica, i ona konflikte rješava seksom. Najmiroljubljivijim primatima na Zemlji ne treba oružje.

bonobo
Ako želiš matrijarhat i k tome ga još uspješno voditi, a mužjaci da sjede kod kuće i budu poslušni, trebaš biti spreman na svaku vrste manipulacije.
Zato je ponekad bolje biti kraljica, kao recimo kraljica slijepog kučeta. Ona će uvijek tražiti najjače mužjake i pariti se i s nekoliko njih u kratkom periodu, da može imati i do sedam mladih svaka dva mjeseca. Opstanak ne pita za cijenu.

slijepo kuče
Dužnost pčele matice nije ništa drugo nego reprodukcija. Iskoristi trutove, izbaci ih van iz košnice ako ne uginu poslije parenja i uživa na prijestolju godinu dvije. Vlastiti potomci su joj radilice koje joj danonoćno služe 6-7 tjedana. Ne mogu duže jer su istrošeni danonoćnim radom i služenjem svojoj majci kraljici.

pčela matica
Prava šefica je ženka merkata. Ona je u prvim redovima kad se pljačka hrana, traži novi teritorij, brani postojeći osvojeni teritorij. Nije baš pametno stati joj na put.

merkat
I lavice su šefice u svom čoporu, no baš i ne previše pametne. Naime glavne su, ali one love plijen dok se mužjaci izležavaju i samo čekaju kad će lavica biti spremna za parenje.

lavica
Primjer uspješnog ženskog vođe je orka, kit ubojica. U njenoj matrijarhalnoj obitelji žive kćerke, sinovi, snahe i zetovi te unuci.

orka
Imamo i ženke koje su agresivnije od mužjaka, hijene. U tom svom nadmetanju sa mužjacima čak su se i izgledom prilagodile mužjacima pa im genitalije izgledaju kao kod mužjaka, pa sad budi siguran tko je, a tko nije pripadnik LGBT zajednice.

hijena
Imamo još dva primjera ženskog predsjedavanja. U jednom je važan populizam, u drugome pamet.
Slonovi pokazuju izuzetno složeno i hijerarhijski uređeno matrijarhalno ponašanje. Najstarija i često najveća ženka je obično matrijarh krda slonova. Ona vodi od 8 do 100 slonova, ovisno o terenu i veličini obitelji.
Krdo potpuno koristi mudrost te stare slonice, njeno znanje gdje su pojila, pa i ona koja nikad ne presuše u bilo koje doba godine, a gdje su sezonski izvori hrane. Kad najstarija ženka ugine, njeno mjesto zauzima njena najstarija kćer, a ako ima sina onda druga najstarija slonica. Sinovi, kao i ostali mužjaci, čim osjete čari puberteta odlaze u tuđi svijet i tamo rade svoja muška krda. Kad ostare, postaju penzioneri samci.

slonica
S druge strane, imamo kraljicu mravicu, najveću populisticu. I ona, kao i pčela matica, provodi život u parenju i rađanju ostavljajući posao drugima. No njoj to toliko dobro ide, da kad bi sve mrave svijeta skupili u jednu masu, bila bi teža od težine svih ljudi na Zemlji.

kraljica mravica

Ako sve skupa zbrojimo, oduzmemo, podijelimo, pomnožimo i izvadimo odgovarajući korijen, prava predsjednica bi morala imati onaj dio šefice merkatice koja je uvijek u prvim redovima, mudrost i pamet slonice, populizam mravice, ustrajnost orke, temperament lavice i biti miroljubiva kao bonobo.
Sada samo treba pričekati da evolucija odradi svoje!

evolucija predsjednice

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.