Čakovečke učenice otkrile kako se riješiti puževa

puževi

Učenice Ekonomske i trgovačke škole Čakovec Lucija Marković i Eva Perčić predstavljat će Hrvatsku na međunarodnom natjecanju International Conference of Young Scientists (ICYS) u Stuttgartu sa svojim istraživačkim radom “Mjere za suzbijanje španjolskih puževa”.

Mentorica im je Željka Kadi. Puževi (Arion vulgaris) svake godine izazivaju probleme vlasnicima povrtnjaka jer jedu listove i plodove. U 470 obitelji učenika škole proveden je upitnik. Pokazalo se da je puž uočen u 83 posto vrtova. Jedu gotovo sve povrće, a ne odgovara im začinsko bilje poput mente i lavande. Najčešće je metoda za obranu “privuci i ukloni”, pužomor, pa kuhinjska sol, a neki su nabavili i indijske patke koje se njima hrane.

Učenice su provele istraživanje o tome kojim se pripravcima i biljkama puževi približe u roku od 15 minuta. – Mamci na bazi željeza (III) fosfata koji nije iz kategorije otrova učinkovitije privlače puževe od mamaca zatrovanih limacidom. U ometanju kretanja puževa učinkovite su barijere od bakrene žice, limenog profila i repelenti od začinskih biljaka – zaključile su učenice.

Željka Kadi, Lucija Marković i Eva Perčić

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.