PRIKLJUČITE SE – NOSITE ŠARENE ČARAPE

Međunarodni dan osoba s Down sindromom

Članovi stranke ORaH-a na prvi dan proljeća 21. 3. 2017. obilježit će Međunarodni dan osoba s Down sindromom (World Down Syndrome Day). Datum (21/3) predstavlja 3 kopije kromosoma 21 koji je jedinstven za osobe s Down sindromom. Kako su šarene čarape simbol Dana, članovi će simboličnom gestom podržati svakodnevnu borbu osoba s Down sindromom kako bi se uspješno integrirali u naše društvo.

Sam sindrom je relativno učestao u općoj populaciji u Hrvatskoj, pogađa sve rasne skupine i može se javiti u bilo kojoj obitelji, bez obzira na zdravlje roditelja, ekonomsku situaciju ili način života. Od iznimne je važnosti stručna podrška roditeljima u bolnici već pri samom porodu, kompletna rana intervencija i edukacija stručnjaka svih struka koje dolaze u dodir s osobama s teškoćama u razvoju pa tako i osobama s Down sindromom.

U ORaH-ovoj zdravstvenoj politici i politici obrazovanja i znanosti predlažu se potrebne promjene u društvu i sustavu te zastupa ravnopravnost svih članova društva. Zalažemo se za konkretne promjene koje se odnose na već spomenutu potrebu rane intervencije, uključivanje djeteta s Down sindromom, kao i svakog drugog djeteta, u redovne vrtiće i škole. Uspješna integracija u ranijoj dobi djetetu s Down sindromom pomaže u socijalizaciji, poticanju govora, učenju novih vještina i intelektualnom razvoju. Danas u Hrvatskoj sve više djece zahvaljujući upravo ranoj intervenciji ima mogućnost učiti sa svojim vršnjacima u redovitom razredu po prilagođenom programu uz pomoćnika u nastavi. Osobe s Down sindromom imaju iste socijalne i emotivne potrebe kao svako dijete, mlada ili odrasla osoba. Žele biti uključeni u zajednicu i biti korisni građani.

Pozivamo sve građane dobre volje u obilježavanju Međunarodnog dana osoba s Down sindromom noseći šarene čarape kako bi na ovaj simboličan način sudjelovali u podizanju javne svijesti o jednakim pravima i mogućnostima za sve članove društva.
Različitosti nas spajaju i obogaćuju!

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.