Prije godinu dana Australija je prestala plaćati dječju skrb roditeljima koji ne cijepe djecu

cijepljenje

U AUSTRALIJI, kao i drugdje u svijetu, donedavno je bio općeraširen stav da je cijepljenje protiv potencijalno smrtonosnih bolesti dobra stvar, piše Index.hr.

Ali onda se to promijenilo. 1994. grupa nazvana Australska mreža za cijepljenje pokrenula je kampanju o rizicima cijepljenja – iako isti gotovo da i ne postoje. Njihova temeljna misija bila je, kako su naveli: “Osigurati da cijepljenje nikad ne bude obvezno za australsku djecu.”

Godinama kasnije, grupa je bila prisiljena promijeniti ime u Australska mreža skeptika prema cijepljenju. U svojim kampanjama, glavni argument kojim se služila bio je fabricirani i potpuno diskreditirani znanstveni rad koji povezuje cjepivo za MMR s autizmom, izvještava Washington Post.

1999. postotak imunizirane djece pao na 73.6%

No panika se ubrzo počela širiti među roditeljima, i već do 1999., postotak potpuno imunizirane djece između 24 i 27 mjeseci pao je na 73.6% – najmanji broj u posljednjih 17 godina.

U odgovor na to, australska vlada pokrenula je agresivnu edukacijsku kampanju s ciljem povećanja stope cijepljenja. I postotak imunizacije zaista se do 2015. podigao na 92.2%. Međutim, to i dalje nije dovoljno da bi se spriječila zaraza.

“Medicinska zajednica nam je objasnila da ‘stope imuniteta krda’, kako ih zovu, trebaju biti 95%, a mi smo konstantni padali ispod tog broja, rekao je ministar za socijalne službe Christian Porter za Guardian. A u nekim zajednicama, npr. u predgrađima Sydneya, postotak je bio i znatno niži od toga.

Kao rezultat, zaraze koje su bile praktički iskorijenjene opet su se počele širiti. Epidemija hripavca proširila se zemljom 2012. i tisuće djece su se razboljele. Iste je godine u Sydneyu zabilježeno 168 slučajeva ospica, bolesti koja je prethodno službeno proglašena eliminiranom. Stručnjaci strahuju da bi epidemija ove bolesti mogla izbiti sa smrtonosnim ishodom

“Nema uboda, nema naknade”

Stoga su prije godinu dana australske vlasti odlučile poduzeti odlučne mjere. Kampanjom pod nazivom “Nema uboda, nema naknade”, kako i samo ime govori, poručili su roditeljima da ako ne cijepe svoju djecu, neće dobiti uobičajeni socijalni izdatak za dječju skrb u iznosu od 11.500 $.

“Priziv savjesti” bez opravdanog medicinskog razloga nije više bio opcija, a svi roditelji moraju prijaviti status svoje djece Australskom centru za imunizaciju u djetinjstvu. Roditelji su dobili rok do ožujka 2016. da cijepe svoju djecu.

U zajedničkoj izjavi s tadašnjim ministrom socijalnih službi Scottom Morrisonom, premijer Tony Abbott je objasnio ovaj potez: “Izbor obitelji da ne cijepe svoju djecu nije potkrijepljen javnom politikom ili medicinskim istraživanjem, niti bi takav postupak trebao biti podržan od strane poreznih obveznika u obliku plaćanja za dječju skrb.”

200 tisuća djece više cijepljeno zahvaljujući novoj mjeri

Naravno, protivnici cijepljenja nisu s odobravanjem reagirali na ovu mjeru. Jedna skupina nazvala ju je “kršenjem ljudskih prava”. Druga, ironično nazvana “Nema uboda, nema plaćanja, nema šanse” pokrenula je prosvjede diljem zemlje. “Mi smo grupa pojedinaca koji vjeruju u slobodu izbora i pravo roditelja da donose svoje obiteljske medicinske izbore slobodni od prisile, ucjene i manipulacije”, napisali su na svojoj stranici.

No godinu dana kasnije, program se pokazao relativno uspješnim. 200 tisuća djece više cijepljeno je nakon što je mjera uvedena, priopćio je ministar zdravstva Greg Hunt. Postotak potpuno imuniziranih petogodišnjaka narastao je na 93.2%. No određene “kritične zone” s visokim postotkom necijepljene djece i dalje su prisutne.

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.