Die Presse ismijao Plenkovića: Nesposobni za vojsku bi uvodili vojni rok

Presse ismijava Plenkovića

AUSTRIJSKI konzervativni list Die Presse ismijao je premijera Andreja Plenkovića u članku pod naslovom “Hrvatska: Nesposobni za služenje vojske su za ponovno uvođenje vojnog roka”, prenosi Index.

List piše o najavi povratka obveznog vojnog roka u Hrvatskoj, kojeg podržava i hrvatski premijer Andrej Plenković, koji je rekao da bi “služenje vojnog roka od tri ili četiri tjedna među mladima moglo popularizirati vojsku”. No, piše Die Presse, polovica članova Plenkovićeve vlade nisu ni sami odslužili vojni rok, a među njima je i sam premijer, koju je vojsku izbjegao zbog tzv. mediteranske anemije – talasemije minor.

“Mediteranska anemija” nije smetala Samprasu i Zidaneu

Plenković je krajem osamdesetih proglašen nesposobnim za služenje vojske, a nije se borio ni u ratu 1991.-1995., piše Die Presse, pa podsjeća kako se premijer na svojoj službenoj web stranici hvali aktivnim bavljenjem sportom. U tekstu se podsjeća i na činjenicu da istu bolest imaju i vrhunski sportaši Zinedine Zidane i Pete Sampras, koje “mediteranska anemija” nije spriječila u postizanju fantastičnih sportskih rezultata.

Die Presse navodi kako je povratak obveznog vojnog roka u Hrvatskoj sporno zbog troškova i upitne učinkovitosti, pa podsjeća da udruge civilnog društva upozoravaju kako se radi o militarizaciji društva.

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.