Kanadski premijer poručio izbjeglicama: Kanada će vas prihvatiti bez obzira na vjeru

Nakon što je novoizabrani američki predsjednik Donald Trump zabranio ulazak izbjeglicama u Sjedinjene Američke Države…

premijer Kanade Justin Trudeau

…premijer Kanade Justin Trudeau izbjeglicama je poručio: “Kanada će vas prihvatiti”.

Premijer Kanade na svom službenom Twitter profilu reagirao je nakon što je Trump uveo zabranu izdavanja viza za izbjeglice iz većinom muslimanskih zemalja.

“Onima koji bježe od progona, terora i rata želim poručiti: Kanada će vas prihvatiti, bez obzira na vjeru. U različitosti je naša snaga. Dobrodošli u Kanadu”, napisao je Trudeau.

Uz poruku je objavio i fotografiju iz 2015. godine na kojoj dočekuje dijete iz Sirije na aerodromu u Torontu.

Od kako je izabran na mjesto premijera Trudeau je najavio da će Kanada prihvatiti više od 39.000 izbjeglica iz Sirije.

Trudeau je dodao kako namjerava razgovarati s Trumpom o uspjesima koje je postigla kanadska izbjeglička politika.

“Premijer vjeruje da može govoriti o uspjesima kanadske imigracijske i izbjegličke politike sa američkim predsjednikom na narednom sastanku”, rekla je glasnogovornica kanadskog premijer Kate Purchase dok javnost očekuje da Trudeau uskoro posjeti Bijelu kuću.

Trudeau je izbjegao kritizirati novoizabranog Trumpa izbjegavajući da postane “meta” poput Meksika budući da više od 75 posto kanadskog izvoza odlazi u SAD.

Podršku Trudeau dao je i konzervativni premijer kanadske provincije Saskatchewan Brad Wall.

“Saskatchewan je prošle godine ugostio 2.000 izbjeglica. Spremni smo da pomognemo vladi: svima onima koji su obuhvaćeni zabranom u Sjedinjenim Američkim Državama”, napisao je Will na svom Twitteru.

Podršku je dao i gradonačelik Toronta John Tory.

“Razumijemo da smo mi Kanađani – skoro svi imigranti, te da nikoga ne treba isključiti na osnovu etniciteta ili nacionalnosti”, rekao je Tory.

Trump je u petak potpisao odluke o zabrani ulaska građanima iz muslimanskih zemalja u SAD zbog navodnog “sprječavanja radikalnih islamskih terorista”.

Izbjeglička kriza u Siriji postala je jedna od glavnih tema u Kanadi tokom izbora krajem 2015. godine, a nakon što je u svjetskoj javnosti objavljenja potresna fotografija beživotnog sirijskog dječaka Aylana Kurdija koji je postao simbolom izbjegličke sirijske krize.

Ispostavilo se da neki rođaci dječaka žive u Kanadi. Njegova tetka Tima Kurdi američku zabranu nazvala je “nehumanom” te rekla da je ponosna što je Kanađanka.

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.