Krampus izbačen sa Svetomartinskog krampuslaufa?

Svetomartinski Krampusi
Slika preuzeta sa stranice udruge “Svetomartinski Krampusi”

I opet smo dobili pismo čitatelja koji se prvo obratio drugim “većim” portalima, no nakon nereagiranja tih, pismo je upućeno i u ovaj mali portal Medjimurje.info.

Jer ti veliki, poznati,razvikani portali pišu samo o neutralnim temama i samo hvalospjeve, po potrebi i naručene tekstove i objave, ali se drže one staromeđimurske Naj se šteli nikome zameriti!
A onda se žitelji Medjimurja kad žele ukazati na neku nepravilnost, nepravdu, propust, jave nama, jer znaju da se Medjimurje.info ne ustručava pitati svakoga bez rukavica i ulizivanja, što nekima jako dobro ide.

I tako se ovom patuljku od portala obratio mještanin Svetog Martina na Muri sa sljedećim pitanjem:
“…zanima me da li bi vi istražili i objavili miješanje crkve u društveni život…mislim kako se vratišinski pop umiješao u održavanje Krampuslaufa u Svetom Martinu na Muri i kako je on preko svetomartinskog popa i uz svesrdnu pomoć načelnika općine natjerao organizatore da sa kandalabera skinu krampusa jer vele popovi da je to sotona…”

Za neupućene, ove godine je održan već tradicionalni mimohod krampusa u Svetom Martinu na Muri, sedmi po redu, u organizaciji udruga Svetomartinski krampusi u suradnji s Turističkom zajednicom i Općinom Sveti Martin na Muri.
Mimohod su predvodili Svetomartinski krampusi, a od domaćih snaga tu su još bili Goričanski parkeljni i Štrigovski parklini. Od ostalih skupina sudjelovali su: Koranti Rogoznica, Auhirsch Pass, Schlössl-Pass Mogersdorf, Goaß Deifen, Godeške hudobe, Silenthelldevils, Höllenteufel Ludmannsdorf, Perchtengruppe Tallach „RoteTeufel“, Grafensteiner Teufelchen, Penker Bergteufln, Otterthaler Windlochteifln, D’Rotzbuam, Lichtmess Teifl’n, Brucker Schlossbergteifln, Zerberus Pass, Schworznbochteifln, Lichtenworther Klachlteufeln, BFB Römerteufeln, Hirschwanger Hollenteufel i Kreuzwegteifl Mitterdorf.

Mimohod tradicionalan, sudionici međunarodni, i portal Medjimurje.info je zamolio za očitovanje svetomartinskog župnika, očitovanje iz Općine Sveti Martin na Muri i udruge Svetomartinski krampusi.
Odgovor iz udruge nismo dobili, a ne želimo ni pomisliti da je to zbog toga jer su financijski ovisni o Općini, iz koje također nismo dobili odgovor.
Odgovorio nam je župan Ivan Herceg, koji nam je potvrdio da je bilo razgovora između njega i članova udruge, i to na njihov zahtjev, za koji nismo saznali je li zatražen samoinicijativno ili na nečiji zahtjev.
A kako je očito razgovora bilo, zašto je smetao krampus na rasvjetnom stupu?

Možda bi trebao neki zakon kojim bi se reguliralo što sve Crkva mora, može i smije odobravati građanima, općinama, gradovima i županijama Republike Hrvatske!

Krampus

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.